Referendum dum

Pretnje premijera RS Milorada Dodika da će raspisati referendum o otcepljenju Republike Srpske zvanično su pale u vodu objavljivanjem pitanja koje će se naći na referendumskom listiću. Naime, Dodik je u intervjuu dnevnom listu „Danas” rekao kako će pitanje glasiti „ Da li podržavate Dejtonski sporazum i protivite se njegovom kršenju?” Ovaj besmisleni potez, jer je i samo raspisivanje referenduma antidejtonski čin, još više će zaustaviti BiH na ionako potpuno usporenom putu ka EU, a politička bratija dobiće još malo vremena za povlačenje zemlje unazad, sve zbog lične koristi.

Tako će, za početak, Dodik ipak održati referendum samo da bi pokazao da to može iako pitanje pokazuje da bаš i nema veze sa pretnjama o otcepljenju tog bosanskohercegovačkog entiteta. Takvo pokazivanje moći samo će biračima biti signal da je Dodik verodostojan političar što mu treba za nastupajuće izbore u BiH. Dakle, sve u svrhu predizborne kampanje. Dodiku je za nacionalističku politiku koju vodi, idealno sela i izjava predsednika Hrvatske Stjepana Mesića da bi u slučaju raspisivanja referenduma o otcepljenju RS odmah poslao vojsku na posavski koridor. Sada pred svojim biračkim telom ima dokaz da je Mesić “ustaša” i da nije on, nego hrvatski predsednik na odlasku pretnja miru i destabilizaciji u regionu, što je Dodik odavno i tvrdio.

No, kako je predsednik Hrvatske rekao da je njegova izjava bila u kondicionalu, da vidimo šta u kondicionalu može međunarodna zajednica kako bi sprečila takav potez. Za početak o sankcijama protiv Republike Srpske odlučuje Savet bezbednosti UN. Svojim ponašanjem Milorad Dodik rizikuje primenu ekonomskih i komunikacijskih sankcija a, kao krajnju meru, i vojnu intervenciju protiv Republike Srpske. Očigledno omiljeni bosanskohercegovački političar u Srbiji, kojeg je nedavno Udruženje privrednih novinara Srbije izabralo za ličnost godine (?), misli da je time što je dobio jedan mandat od glasača za premijera RS, dobio neograničen blagoslov od svevišnjeg da napaćeni narod u toj zemlji vodi na put bez povratka. Kao odgovor na posledice ovakvog ponašanja OHR je u svom saopštenju, koje prenosi Slobodna Bosna,  naznačio šta Milorad Dodik rizikuje svojom nacionalističkom i potpuno besmislenom politikom. Poglavlje VII Povelje Ujedinjenih nacija odnosi se na Mere u slučaju pretnje miru, povrede mira ili u slučaju agresije. U članu 39. se navodi da Savet bezbednosti procenjuje da li postoji pretnja miru, povreda mira ili agresija i daje preporuku ili odlučuje koje će mere biti poduzete u skladu sa članom 41. i 42., da bi se održali i uspostavili mir i sigurnost u svetu. Član 40. navodi da Savet bezbednosti može pre nego što da preporuke i odluči o merama predviđenim u članu 39. pozvati zainteresovane strane da se povinuju onim privremenim merama za koje Savet smatra da su potrebne ili poželjne. Takve privremene mere ne smeju imati uticaja na prava, zahteve ili položaj zainteresovanih strana. Savet bezbednosti dužan je da vodi računa o neispunjavanju takvih privremenih mera. Prema članu 41. Savet bezbednosti može odlučiti da takve mere koje ne povlače upotrebu oružane sile treba da s eprimene kako bi se izvršila odluka Saveta, a može i pozvati članove UN da primene mere koje sadrže delimičan ili potpun prekid ekonomskih odnosa i prekid železničkih, pomorskih, zračnih, poštanskih, telegrafskih, radiografskih ili drugih veza, ali i prekid diplomatskih odnosa sa jednom ili više država.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U članu 42. navodi se da u slučaju da savet bezbednosti smatra da mere predviđene članom 41. ne odgovaraju ili s epokažu da su nedovoljne, može da preduzme akciju koja je potrebna radi održavanja ili uspostavljanja mira i sigurnosti u svetu vazdušnim, pomorskim ili pešadijskim snagama. Takva akcija može uključivati i demonstracije, blokade ili druge operacije vazdušnih, pomorskih ili pešadijskih snaga zemalja članica UN.

No, kako se neimenovani gospodar RS ponaša u stilu „posle mene potop a ja siguran u Srbiji” ne bi iznenadilo da, kako bi izbegao sve češće pominjane optužbe u medijima zbog finansijskih malverzacija koje mu stoje za vratom, zaista napravi potez koji će vratiti BiH u devedesete godine. Na kraju priče, Milorad Dodik je danas glavni destabilizator BiH, zbog čijeg je ponašanja, a za to ima amin Harisa Silajdžića i Dragana Čovića, zemlja potpuno paralisana a nacionalistička politika vraćena u vreme ratne retorike. Malo ko veruje da je Milorad Dodik odlučan da sprovede referendum pa makar bio i toliko besmislen kao najava ovoga o otcepljenju koji se pretvorio u podržavanje Dejtonskog sporazuma, no da li će ga biti ili ne saznaćemo uskoro, u martu ili aprilu. Do tada treba videti koliko ljudi u BiH dnevno ostaje bez posla, koliko kasne penzije, koliki je procenat onih koji žive ispod granica siromaštva, te da li je Dodik zaista dobio mandat da se rasipa novcem koji RS nema zarad svog političarenja.

 

Tekst preuzet sa prijateljskog portala www.e-novine.com

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije