Nezaposlena majka troje djece iz Banjaluke razočarana jer joj dijete ne može dobiti besplatne udžbenike

 

“Ja sam nezaposlena majka troje djece, moja porodica je u kreditu i živimo pod kirijom, a samo prvo dijete je školskog uzrasta i po Vašoj odluci nemamo pravo na besplatne knjige. Voljela bih kad bi mi neko obrazložio kojim kriterijumima  i kojom logikom su se  vodili ti koji su odlučivali?  Pa zar nije logično da će treće ili četvrto dijete već imati knjige jer će naslijediti od starije djece. Ovo nema smisla jedino ukoliko Ministarstvo planira svake godine izdavati nove knjige, što me takođe ne bi iznenadilo? Zar nije logičnije da dobije najstarije dijete školskog uzrasta, pa će mlađa da naslijede knjige, tako biste pomogli svakoj porodici koja ima troje i više djece. Nije, naravno da nije, jer bi tako Ministarstvo moralo da izdvoji više novca, ovako ste kao  učinili nešto i ispali dobri i brižni, a ustvari mizerno ste pomogli malom procentu od ionako malo tročlanih porodica”, rekla je ova majka u dopisu koji je poslala portalu BUKA.

Dodaje da poznaje porodice sa troje djece u kojima je jedno ili dvoje djece već izašlo iz škole i jedno ili oboje starije djece su zaposleni, pa se pita je li njima više potrebna pomoć.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“U ovoj državi  se stalno provlači priča o natalitetu, a ja bih voljela da znam na koji to način država podstiče natalitet? Ja nikakvu pomoć nemam, nikakvu povlasticu, ništa. Da se razumijemo ja djecu nisam rađala državi, nego sebi, ali kad se već potencira priča o  natalitu voljela bih da se to vidi iz konkretnih primjera, a ne da se sve svodi na prazne priče i manipulaciju”, kaže ponosna majka troje predivne i prepametne djece i ističe da će svoju djecu iškolovati i izvesti na pravi put i bez ičije pomoći.

Aktivista Duško Tadić koji je pokrenuo inicijativu za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola u RS kaže da razumije da možda nije bilo sredstava da se svoj djeci odjednom obezbjede besplatni udžbenici, ali mu je nejasno kako djeca iz porodica u kojima roditelji imaju troje djece ne mogu dobiti besplatne udžbenike.

“Molim Ministricu prosvjete i kulture da objasni roditeljima zašto samo treće i svako naredno dijete u porodici dobija besplatne udžbenike, a ne sva djeca iz višečlanih porodica ako joj je ove godine bila namjera pomoći samo djeci iz višečlanih porodica. Još jednom apelujem ministrici da pročita inicijativu građana za besplatne udžbenike svim osnovcima u Republici Srpskoj, koja je usvojena od strane svih narodnih poslanika i da istu ispuni, a ne da djecu dijeli na siromašnu, bogatu, a od ove godine još i po nekom redoslijedu”, rekao je za BUKU Tadić.

Dodaje da ako je njoj neugodno da kaže da nema finasija i da zamoli sve građane Republike Srpske da doniraju udžbenike od svoje djece školama u koju su djeca išla ili i dalje idu, njega nije i već ovih dana će početi raditi na tome.

“Nije sramota donirati udžbenike, a i mnoge razvijenije i bogatije zemlje od nas to rade, pa zašto ne bismo i mi”, ističe Tadić i dodaje da se mora pronaći način da nam sva djeca bar u obrazovanju budu jednaka.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske rekli su nam da za za školsku 2020/2021. godinu planiraju obezbijediti  besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, kao i za treće i naredno dijete iz porodica sa troje i više djece, a koje nisu socijalno ugrožene porodice/porodice u stanju socijalne potrebe, odnosno nisu korisnici usluga centara za socijalni rad.

“To znači da bi besplatni udžbenici bili obezbijeđeni za treće i naredno dijete, učenike od trećeg do devetog razreda osnovne škole. U školskoj 2019/2020. godini, pored besplatnih udžbenika za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola, obezbijeđeni su i udžbenici za učenike pobjednike republičkih takmičenja u školskoj 2018/2019. godini, s namjerom da to takođe bude redovna praksa. Međutim, zbog novonastale situacije izazvane virusom korona u školskoj 2019/2020. godini nisu realizovana republička takmičenja, te shodno tome ove godine nemamo mogućnost za obezbjeđivanje besplatnih udžbenika ovoj kategoriji učenika”, rekli su za BUKU iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Dodaju da Ministarstvo porodice, omladine i sporta takođe od 2007. godine obezbjeđuje besplatne udžbenike za odlične učenike osnovnih škola od trećeg do devetog razreda koji dolaze iz porodica sa četvoro i više djece, te je tako planirano i  za školsku 2020/2021. godinu.

“Takođe, Ministarstvo prosvjete i kulture razmatra mogućnost, zajedno sa Savezom opština i gradova Republike Srpske, da jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj  obezbijede besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica/porodica u stanju socijalne potrebe, odnosno porodica koji su korisnici centara za socijalni rad i usluga socijalne zaštite na nivou jedinica lokalnih samouprava”, pojašnjavaju.

 

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije