NEVIĐENA PRAVOSUDNA AFERA u NAJAVI: Uhapšen prvi čovjek Suda BiH, bivši šef OBA-e, privedena advokatica

Pripadnici SIPA-e po nalogu Tužilaštva i Suda BiH obavili su pretres stana uhapšenog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.Službenici SIPA-e su po naredbi Tužilaštva BiH i nalogu Suda BiH sinoć obavili i pretres kuće bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice.

Podsjećamo, Debevec i Mehmedagić uhapšeni su u akciji SIPA pod sumnjom da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja.

Ovo se slobodno može okarakterisati kao početak jedne od najvećih pravosudnih afera u zemlji, a pitanje je u kojem pravcu će se klupko početi obmotavati.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Mehmedagić i Debevec uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH, a nalaze se u prostorijama SIPA u Istočnom Sarajevu.

Navedena lica sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH.

Nadležne institucije bile su škrte u objavljivanju informacija, ali se državno tužilaštvo oglasilo saopštenjem.

„Po naredbi postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu -SIPA, u popodnevnim satima, lišili su slobode Debevec Ranka, predsjednika Suda BiH i Mehmedagić Osmana, bivšeg direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OSA-OBA) BiH. Navedena lica sumnjiče se za krivična djela zloupotrebe položaja, povezana sa drugim krivičnim djelima iz Krivičnog zakona BiH. U interesu predmeta u ovom trenutku ne možemo davati više detalja ili informacija“, stoji u saopštenju koje potpisuje glavni tužilac BiH Milanko Kajganić.

Osmanagić je hapšen i ranije, 2021. zbog afere o diplomama.

Predsjednik Suda ranije je bio dijelom afera, a ponajviše one o nezakonitom posjedovanju dvojnog državljanstva.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije