Udruženju Colibri prijeti gašenje jer nije usvojen lokalni budžet zbog političkih razmirica

„Od njenog rođenja smo suprug i ja posvećeni naporima u cilju njenog napretka. Preko stotinu hiljada maraka utrošenih na razne aktivnosti, logopedske časove, defektološke, psihološke posjete koje smo sami finansirali dugi niz godina… Kada smo bili na izmaku finansijskih mogućnosti jer je jedini zaposleni u domaćinstvu je suprug, u naš život je došlo udruženje Colibri koje Merjem posjećuje pet godina“, priča Melisa za Buku.

To je bio, dodaje, početak njego ozbiljnijeg napretka i razvoja.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Taj predivni ambijent, okružen stručnim, profesionalnim pristupom svakom djetetu, našoj Merjem je doprinio da naša djevojčica počne izgovarati prve riječi sa 13 godina navršenog života, a na današnji dan sa 15, čak i izgovarati kraće rečenice“, govori Melisa o razvojnom progresu njene kćerke.

Osoblje i znanje udruženja Colibri, pojašnjava, u velikoj mjeri pomažu Merjem da mnoge stvari uradi sama. Nakon pet godina pohađanja programa Colibrija Merjem sada može mnoge stvari raditi samostalno.

„U Colibriju su mnogo doprinijeli njenom samopouzdanju, što su primjetili i u školi koju pohađa“, kaže Melisa.

Brine je činjenica da bi Colibri od 1. februara mogao staviti ključ u bravu. Predsjednica Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju “Colibri”, Aida Hrnjić za Buku kaže da će udruženje biti zatvoreno jer nemaju dovoljno sredstava za rad. Najveći problem je činjenica da njihov dugogodišnji partner – Opština Centar Sarajevo još nema usovjen budžet za 2024. godinu. Razlog su neslaganja opštinskog načelnika i dijela vijećnika iz vladajuće koalicije. Nakon neuspjelog referenduma odnosi nezadovoljnih vijećnika koje predvodi NiP i načelnika Srđana Mandića su kulminirali. U vrtlog političkih neslaganja i previranja tako su uvučena i djeca.

Ukoliko se budžet brzo ne usvoji i Colibri ne dobije novčanu pomoć bez stručne pomoći ostaće stotine mališana, a sedam uposlenika će ostati bez posla.

„Mi se spremamo da zatvaramo od 1. februara i to i za januar imamo finansijski problem jer mi nismo ni u tom privremenom budžetu kao projekt i pojma nemam kako ćemo obezbijediti novac i za januar, ali recimo da ćemo za jedan mjesec uspjeti. Ukoliko s enešto ne promijeni, onda se zatvaramo, nema tomatisa, nema edukacije nema 1 na 1, nema grupnog rada, nema edukativnih radionica, nema pomoći koju dajemo djeci u školama, spuštanje gradiva na djetetov nivo. Mi doslovno nemamo nikakvu podršku u sistemu, mobilne timove i asistente koje imamo je pomoć na klimavim nogama i sa diskutabilnim rezultatima, što nije do njih nego je naprosto sistem takav. Tako je kreiran. Kad sve svedeš i staviš mak na konak i vidiš šta su rezultati takvog rada, njih u zvaničnim institucijama nažalost nema ili ima vrlo malo. Sve mi to kao podnosimo i radimo sa svojom djecom i dajemo dobre rezultate, ali sada kada nemamo budžet i nemamo od čega raditi, nemamo platiti ljude, nemamo ništa, djeca zaista sve to gube“, upozorava Hrnjić.

Colibri pruža širok spektar usloga koje pomažu djeci s razvojnim teškoćama da ostvare napredak. Bez pomoći i rada ovakvih udruženja razvoj djece putem formalnih kanala edukacije i obrazovanja bio bi zanemariv. Toga se boji i Melisa. 

„Zatvaranjem udruženja Colibri bi nanijeli nepopravljivu štetu u njenom napretku, a sigurna sam i ostaloj djeci kojih je zaista velik broj. Ukoliko ikako ovim putem mogu utjecati na nadležne, koji radi sitnih vlastitih interesa žele zatvoriti ovo udruženje, ja kao majka djeteta koje konstatno treba pomoć u cilju napretka, a najviše su uspjeli u Colibriju ne znam šta bih drugo osim da pitam imaju li svoju djecu, i da li bi isto postupili da su njihova u pitanju“, upozorava majka djevojčice Merjem.

Politička odgovornost u Bosni i Hercegovini je nepoznat pojam, a dok su zabrinuti za lične i partijske interese, bh političari ne mare za kolateralne štetu među kojima su često i djece.  

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije