Moje ALPI iskustvo vol. 4: “STOP trgovini ljudima”

Treći modul našeg ALPI puta obilježila je tema trgovine ljudima. Tema koja je od iznimnog značaja budući da predstavlja najzlokobniji vid globalizacije i pored trgovine drogom, najunosniji vid organiziranog kriminala. Kako bi dodatno pojasnio o točno kakvoj vrsti kriminaliteta se radi, reći da je riječ o pojavama poput: vrbovanja, kidnapiranja, prodaje, skrivanja osoba uporabom sile ili drugih oblika prijetnja, prijevara, obmana u cilju seksualnog ili ekonomskog iskorištavanja zbog određenog profita.

 

Kako su nam eminentni predavači iz Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i nevladinog sektora, zahvaljujući posredstvu Internacionalnog republikanskog instituta u BiH, pojasnili ovaj vid kriminala je nešto što je učestalo i rasprostranjeno na teritoriju Bosne i Hercegovine. Stepen složenosti kriminalnih organizacija na koje nailaze uz sam mostruozni karakter zločina iziskuje koordinirane napore kako domaćeg i međunarodnog tako i vladinog i nevladinog sektora.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

 

Očekivati je da mi mladi članovi različitih političkih subjekata u ovakvim i sličnim slučajevima ostavimo po strani prepucavanja i koordinirano djelujemo na zajedničkom planu borbe protiv devijantnih pojava u našem društvu i zaštitimo najviša prava u poretku ljudskih prava paravo na život i pravo na slobodu.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Pismo Druga Tita

Salaš

Ukrajinski otpor

Svi štampaju novac

Da li nama ima spasa

Primorani

Prinuda za mir

Najčitanije