Neformalne grupe žena iz TK: Hitno provjeriti rizik od ponavljanja nasilja

Nakon posljednjeg femicida u Tuzli, neformalne lobi grupe žena Tuzlanskog kantona izdale su saopštenje za javnost u kojem upućuju zahtjev odgovornim dužnosnicima na vlasti, kao i dužnosnicima nadležnim za fizičku, socijalnu i zdravstvenu sigurnost.

„Zahtijevamo hitno i krizno postupanje svih policijskih stanica/uprava u saradnji sa centrima za socijalni rad i centrima za mentalno zdravlje na način da se pristupi kriznom djelovanju na području Tuzlanskog kantona i na terenu izvrši procjena rizika od ponavljanja nasilja u svim lokalnim zajednicama na nivou kantona temeljem zaprimljenih prijava nasilja, a naročito da se primjene sve raspoložive mjere za oduzimanje oružja i ostale mjere za zaustavljanje nasilja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da policija ne postupa po ranije izmijenjenim pravilnicima kojima se policiji olakšava postupanje sa nasilnicima odnosno izvršiocima nasilja.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

„Izmjene Pravilnika o dopuni pravilnika o načinu provođenja mjera za počinioce nasilja u porodici, a koje su u nadležnosti policije, već su usvojene i izdate od nadležnog federalnog ministarstva sigurnosti, međutim ne bilježimo da je na terenu prisutna njihova primjena! Opšte, jako loše sigurnosno stanje tiče se i drugih službi kao što su centri za socijalni rad i centri za mentalno zdravlje, te ovim saopštenjem #ZAHTIJEVAMO #KRIZNO #KOORDINIRANO #POSTUPANJE NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA #U #SVAKOJ #LOKALNOJ #ZAJEDNICI, kako bismo prevenirali nova nasilja i ubistva“, dodaje se u saopštenju.

Saopštenje koje je stiglo na adresu redakcije magazina Buka potpisalo je nekoliko neformalnih grupa: Neformalna grupa građanki i građana Gradačac, neformalna lobi grupa žena Gračanica, neformalna lobi grupa žena Kalesija, neformalna lobi grupa žena Lukavac i neformalna lobi grupa žena Tuzla.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije