MEDICINARI TRAŽE ZAKON “Vlast se mora probuditi iz zimskog sna i shvatiti da već sada nema ko da nas liječi”

U okviru sveprisutne borbe za unapređenje zdravstvenog sistema, Sindikat medicinskih
sestara i tehničara Republike Srpske je nedavno podnio
inicijativu Vladi Republike Srpske za donošenje zakona o sestrinstvu. O čemu se tačno
radi i kako bi ovaj zakon mogao unaprijediti status i uslove rada medicinskih
sestara, tehničara i fizioterapeuta, više nam je rekao
predsjednik Sindikata, Mirko Šerbedžija.

Razgovarali smo i o posljedicama neusklađenosti obrazovnih profila, nedostatku
adekvatnih sistemizacija radnih mjesta, problemima u platnim sistemima i
nedostatku bezbjednosti zdravstvenih radnika, kao i očekivanjima sindikata od nadležnih
institucija. Otkrijte šta Sindikat ima za reći
o budućnosti zdravstvenog sistema Republike Srpske
i kakve promjene očekuju od predloženog Zakona o
Sestrinstvu.

Nedavno ste Vladi Republike Srpske, odnosno resornom ministarstvu zravlja i socijalne zaštite podnijeli Inicijativu da se zakonom uredi dejlatnost medicinskih sestara i tehničara. O čemu se tu konkretno radi?

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske već duži niz godina zahtjeva da se posebno uredi oblast sestrinstva i da se posebnim zakonskim rješenjem uredi ova oblast kako bi se riješio veliki broj praktičnih problema, a koji se prvenstveno ogledaju u neusklađenosti obrazovnih profila, standarda obrazovanja, neadekvatnih sistematizacija radnih mjesta, neujednačenih opsega poslova i radnih aktivnosti medicinskih sestara tehničara i fizoterapeuta. Svojevremeno smo učestvovali u izradi radnog materijala Zakona o djelatnostima u oblasti zdravstva čije je usvajanje bilo predviđeno programom rada Narodne skupštine Republike Srpske dugi niz godina. Takođe, u programu rada Narodne skupštine Republike Srpske za 2022. godinu bilo je predviđeno usvajanje Zakona o djelatnostima u zdravstvu i zdravstvenim komorama, do čega ponovo nije došlo. Zbog svega navedenog, ovog puta smo podnijeli inicijativu Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite da se otpočne izrada Zakona o sestrinstvu Republike Srpske i da se uredi struka medicinskih sestara, tehničara kao i fizioteraperuta.

Na koji način će to urediti oblast rada medicinskog kadra?

Sestrinska profesija mora biti posebno uređena sa jasno definisanim poslovima koje obavljaju visoka i viša medicinska sestra, medicinska sestra, visoka i viša babica, visoki i viši medicinski tehničar, diplomirani fizioterapeut, medicinski i zdravstveni tehničar,radiološki tehnolog. U tom pogledu, zakonom se moraju definisati kategorije radnih mjesta medicinskih sestara i tehničara i ostalih zdravstvenih radnika uz jasno definisanje opštih i posebnih uslova za obavljanje navedenih poslova – potreban nivo obrazovanja i zvanja, godine radnog iskustva, stručne, tehničke i ponašajne kompetencije neophodne za obavljanje poslova radnog mjesta i druge uslove utvrđene zakonom. Ovim zakonom se mora ograničiti samovolja direktora bolnica i domova zdravlja u smislu poštovanja kvalifikacija i kompetencija zaposlenih.

Da li će se ovo odraziti na neki novi sistem plata za zdravstvene radnika i kako ste zadovoljni trenutnim stanjem?

Postojeći sistem plata i napredovanja je prilično sumoran i degradirajući naročito kada vidimo da se posao zdravstvenog radnika vrijednuje kao i nekvalifikovanog. Isto tako, nema jasno definisane podjele poslova niti opisa poslova koje bi obavljale medicinske sestre sa srednjom stručnom spremom i one koje imaju diplomu primenjenih ili akademskih osnovnih, specijalističkih, primenjenih magistarskih ili doktorskih studija.

Trenutran visina plate zdravstvenih radnika je u granicama puke egzistencije. Podnijeli smo zahtjev za otpočinjanje pregovora o cijeni rada i potencijalnim izmjenama Zakona o platama u javnim ustanovama u oblasti zdravstva. Očekujemo da se vlasti probude iz zimskog sna i shvate da već sada nema ko da nas liječi i da će to vremenom biti još gore. Od resornog ministarsva očekujemo da urede struku medicinskih sestara i tehničara po uzoru na Hravtsku ili Sloveniju, da vide primjere bolje prakse i neka se uhvate u koštac sa izazovima koji nas očekuju. Nakon što se uredi ova oblast, predstoji uređenje plata i platnih razreda koji će prepoznati i sistemom pravičnosti urediti plate svih medicinskih sestara i tehničara, na primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Kada definišemo kategorije radnih mjesta, logična i jedina posljedica će biti i pravična plata i dostojanstveni uslovi rada.

Šta se može uraditi na bezbjednosti zdravstvenih radnika, naročiti u pogledu nedavnog napad na zdravstvenog radnika u Prijedoru?

Poodavno smo zahtjevali da se napad na zdravstvenog radnika kvalifikuje kao napad na službeno lice, da se izvrše izmjene Krivičnog zakonika Republike Srpske, da se pooštre sankcije… Naravno, ove teme su aktuelne dan-dva i potom nosioci vlasti tonu u svoj zimski san. Mi ne smijemo niti ćutimo na ove i slične pojave. Čak i ovom inicijativom za donošenje Zakona o sestrinstvu i djelatnostima tražimo da se propišu posebne mjere zaštite i zdravlja na radu, da se poslodavac obaveže da primjeni sve mjere za bezbjednosti svojih radnika. Moramo paraleno raditi na poboljšanju propisa ali i postupanja poslodavca prema radnicima. Uslove rada prevashodno mora obezbjediti poslodavac, a tek onda pripadnici ministarstva unutrašnjin poslova. Svako mora pokazati svoj stepen odgovornosti. Čak i kada bismo izmjenini KZRS, to ne znači da će to dati tražene rezultate i da će se adekvatno primjenjivati.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije