Arijana Memić: Želim započeti proces uspostavljanja adekvatnog nadzora nad radom Tužilaštva KS

FOTO: Radiosarajevo.ba

Arijana Memić rođena je 1995. Svoju mladost provodi malo drugačije od svojih vršnjaka. Noćne izlaske, provode.. zamijenila je borbom za pravdu. Posljednjih sedam godina posvetila se jednom cilju – otkrivanje ubica svog brata i procesuiranje svih odgovornih. Lična tragedija i borba za pravdu motivisali su je da upiše Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu. Posljednje četiri godine zastupnica je u Skupštini kantona Sarajevo. Za drugi mandat bori se sa liste Narodna i pravde, pod rednim brojem 2.

- TEKST NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

BUKA: U politiku ste ušli kako biste dobili odgovor na pitanje ko je ubio Vašeg brata. Jeste li zadovoljni urađenim?

Da, u politiku sam ušla kako bih dobila odgovor na pitanje ko je ubio Dženana Memića, ko je njegovo ubistvo pokušao zataškati i prije svega, zašto je to uopšte bilo moguće uraditi.

Mislim da niko ne može biti zadovoljan tempom kojim se sve odvija. Mi smo još 2016. imali određeni dokazni materijal, u godinama nakon je obim tog materijala rastao, ali nismo imali sigurne adrese na koju  te dokaze da uputimo. Tužilaštvo BiH je na koncu preuzelo slučaj i informacije koje sam ja dobila kroz skupštinski rad, slobodno mogu reći, su ubrzale taj proces.

U cilju zaštite istrage, ne mogu govoriti o detaljima, osim onih koji su javnosti već poznati.

BUKA: Bavili ste se propitivanjem rada policije i tužilaštva, hoćete li nastaviti?

Svakako! Mi smo u protekle četiri godine imali globalnu pandemiju, mijenjala se vlast u Kantonu Sarajevo, tako da nismo još uspjeli uraditi sve što smo planirali. Počeli smo sa MUP-om KS, između ostalog, zato što je postojala i volja Uprave MUP-a KS, tu je situacija suprotna onoj u kantonalnom tužilaštvu KS. Čini mi se, da je aktuelni komesar shvatio ozbiljnost situacije, a također nam je detaljno prezentovao stanje unutar MUP-a KS. Nedostajalo je policijskih službenika, kvalitetnog nadzora nad radom, možda čak i političke volje, a mi smo do sada omogućili transparentno zapošljavanje novih kadrova, uspostavili bolji nadzor i dokazali da imamo političku volju da rad institucija usmjerimo u povoljnom smjeru za građanke i građane.

Što se tiče Tužilaštva KS, ukoliko ponovo dobijem povjerenje građanki i građana, imam za početak dvije konkretne inicijative kojima želim započeti proces uspostavljanja adekvatnog nadzora nad radom Tužilaštva KS. O inicijativama ću detaljnije govoriti u narednim danima, za sada mogu reći da će biti potrebna, prije svega politička volja, ali neću odustati.

BUKA: Ipak, u skupštini ste predstavnica svih građana, šta su Vam osim borbe za pravdu, ostali prioriteti?

Borba za pravdu jeste borba za bolji život svih građanki i građana i borba za pravdu je moja politička nit vodilja.  Zato će upravo ta borba uvijek biti u fokusu mog djelovanja. Ako je pravosuđe korumpirano, kako možemo očekivati da onda, npr. porodilja koja protuzakonito ostane bez posla, zaista dobije zaštitu na koju ima pravo zagarantovano Ustavom ove države? Kako da žrtva, recimo porodičnog nasilja, dobije Ustavom zagarantovanu zaštitu života i tjelesnog integriteta, kada je počinilac partner, član stranke ili u porodičnoj vezi sa policijskim službenikom, koji je po istoj liniji dobio zaposlenje?

Dakle, kvalitetan i normalan život uvjetovan je pravdom u svim sferama društva i nje nema tamo gdje nema poštivanja zakona.

BUKA: Mnogo je onih koji čekaju pravdu ili da budu ravnopravni: osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama, LGBT osobe. Hoćete li se boriti za njihova prava?

Slažem se, u našoj državi  je, nažalost, mnogo onih kojima se redovno oduzimaju ili negiraju prava. Ovdje se ponovo vraćamo na zakone, na ustavno-pravni poredak koji se prije svega mora poštovati. Poučena vlastitim iskustvom, redovno ponavljam, da mi kao građani prvo moramo naučiti, da se zakoni, pa samim time i prava ljudi moraju poštovati. Ja mogu govoriti u svoje ime i o onome što mi u Kantonu Sarajevo možemo učiniti i što već jesmo učinili.

Imam veliko poštovanje i razumijevanje za položoj osoba sa invaliditetom i mentalnim poteškoćama, kao i prema njihovim porodicama koje se zajedno sa njima susreću sa velikim izazovima u našem društvu.

Naše društvo mora počivati na inkluziji i jednakosti svih članova zajednice.

Kolegice Danijela Kristić i Neira Dizdarević su u proteklom mandatu radile na tom polju, pa mi sada, kao jedan od primjera njihovog uspješnog rada, imamo po prvi put u historiji sistemsko riješenje za djecu sa poteškoćama u razvoju, koje se odnosi na sve osnovne škole i Srednju muzičku školu u Kantonu Sarajevo. Omogućen je prijem 274 asistentice/asistenta u školama. Vjerujem da će to biti već veliko olakšanje za djecu, ali i njihove roditelje te nastavno osoblje, kao i šansa da zaista dobiju obrazovanje koje zaslužuju.

Ja ću uvijek podržati inkluziju osoba sa mentalnim ili drugim poteškoćama. To je nužno potrebno, jer mi smo još daleko od osviještenog društva po tom pitanju i pogotovo bavljenje mentalnim zdravljem se na našem području nažalost još uvijek često smatra tabuom. Tako da, podržat ću svaku dobru inicijativu po tom pitanju.

Ja nikada neću stati na put bilo čijoj borbi, bila ona na ulici, u Skupštini ili sudnici.

Isto to važi svakako i za pripadnike LGBTIQ populacije u našoj državi i sve ljude koji smatraju da su im prava ograničena ili negirana. Moja poruka svima je, da se u našoj državi samo borbom može nešto promijeniti.

BUKA: Mnogo se govori o položaju mladih, lošem obrazovanju… Šta Vi, budete li ponovo izabrani, možete ponuditi mladima i uraditi na unaprijeđenju obrazovnog sistema?

Moj lični dojam na osnovu druženja i komunikacije sa mladim ljudima iz Kantona Sarajevo, kao i onima sa drugih područja je, da su mladi u Kantonu Sarajevo ipak zadovoljniji od ostalih. Rekla sam da u sljedećem mandatu, pored fokusa na borbu za pravdu, želim da budem servis mojoj društvenoj kategoriji tj. mladim ljudima. Iznenađena sam bila brojem upita, ideja i zamolbi koje sam dobila od mladih ljudi, nakon što sam objavila ponovnu kandidaturu. Tako da ću se svakako voditi time i pokrenuti te podržati sve inicijative, koje će se baviti rješavanjem tih pitanja. Moram reći da smo mi u proteklom mandatu ipak pokrenuli već nekoliko dobrih stvari, poput stambenog zbrinjavanja mladih, posebno onih koji nisu kreditno sposobni, ali i digitalizaciju nastave za mlađe naraštaje, kako bi isti sutra bili opremljeni znanjem za poslove budučnosti. Moj cilj je da nastavimo tim putem, a svakako da imamo još mnogo posla.

BUKA: Uskoro će zima. Sarajevo će vjerovatNo ponovo imati najnezdraviji zrak nA svijetu. Imate li Vi rješenje i kako biste smanjili onečišćenost zraka?

Ja lično nemam rješenje. To nije moja struka i ne mislim da sam prava osoba za ovo pitanje. Živim u ovom gradu i dišem isti zrak, nije nimalo ugodno svakako. Struka kaže da postoji više razloga za to, a sve se u suštini svodi na pogrešnu, decenijama sprovođenu nestručnu i dobrim dijelom nelegalnu gradnju.

Sigurna sam da ćemo, ukoliko budemo u prilici opet formirati Vladu u našem Kantonu, zajedno sa strukom pronaći riješene, ali ne vjerujem da će to kratkoročno biti moguće. Treba shvatiti da je jako puno problema nastalo i ,nažalost, opstalo u našem gradu, a ja ću kao zastupnica naravno podržati smislene i dobre inicijative.

BUKA: Mislite li da imamo dovoljno žena u politici i da li žene na ključnim pozicijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti mogu donijEti promjene?

Moj subjektivni osjećaj je da su ovaj put gotovo sve političke partije na svoje liste stavile veći broj žena. Još to nije u omjeru u kojem bi trebalo i moglo biti, ali je napredak. Posebno sam ponosna na sve moje kolegice, kako iz Skupštine, tako i sa ostalih nivoa, sa kojima sam imala priliku surađivati u toku proteklog mandata. Ponosna na njihove inicijative, ideje, zalaganja. Nismo još dovoljno zastupljene na ključnim pozicijama, ali barem u Kantonu Sarajevo mogu reći da imamo jake žene na odgovornim funkcijama. Ponukane upravo tim dobrim i borbenim radom žena iz našeg kantona, kolegica Kristić i ja, te nekoliko kolegica iz drugih dijelova BiH, imamo namjeru svu tu snagu, pamet i odvažnost uvezati u korist dobrobiti svih naših građana i jačanja zajedničke borbe za žene i ženska pitanja. Pitanja i problema sa kojima se žene susreću, je mnogo, a ja se nadam da ćemo realizacijom ove ideje pomoći u njihovom ubrzanom rješavanju. O tome kako to namjeravamo uraditi, ćemo uskoro obavijestiti detaljnije.

BUKA: Slažete li se sa mišljenjem dijela javnosti da se cijela kampanja NiP-a bazira na kritikovanju SDA? Šta NiP još nudi?

Ne slažem se sa tom konstatacijom, jer sam i sama aktivna učesnica te kampanje i ono što sa sigurnošću mogu reći je ono što NiP nudi smo pokazali kroz godinu i osam mjeseci uspješnog mandata koji je donio značajne benefite za skoro sve slojeve društva u KS. Mi smo u toku ovog mandata imali 12 skupštinskih zastupnika/ca i 7 ministrica i ministara, donijeli smo na desetine novih zakona i započeli mnoge značajne reforme. Ono što smatram najbitnijim je, da je NiP uradio prvi korak na zadržavanju mladih u BiH i u KS, a to je olakšavanje pri stambenom zbrinjavanju.

BUKA: Mnogi kandidati NiP na Lokalnim izborima sada su zaposleni u javnoj upravi. Je li to znak da NiP podržava jedan od razarajućih faktora društva – nepotizam?

Mi smo u Kantonu Sarajevo objavili Registar zaposlenih u javnom sektoru Kantona Sarajevo. Ako neko misli, da to nije ništa posebno, onda ne shvata značenje takvog jednog registra. Evo, ukoliko neko smatra da jedna od osoba u registru nije kvalificirana za poziciju tj. funkciju koju obnaša, neka prijavi nadležnim organima, a u registru će pronaći sve potrebne informacije za to.

Ja nemam nikakvog uvida u to ko se gdje i kako zapošljava i mogu jedino govoriti u svoje ime. Da imam saznanja tj. dokaze o tome da je neko negdje prekršio zakon, sigurno bih to prijavila nadležnim organima. Iskustva sa prijavama i dostavljanjem dokaza, nažalost, imam mnogo.

NAJNOVIJE

Ostalo iz kategorije

Najčitanije