GENIJALNI MOSTARAC: Da bi prehranio porodicu radio je u sarajevskom kinu, a ismijavao je sistem na originalan način

Njegov je ideal uvijek bio da napravi karikaturu bez riječi. Tvrdio je da je tada ona najbolja.

BUKA portal / 30. Oktobar 2018


Ico Voljevica rodio se u Mostaru 18. jula 1922. U Sarajevu je završio gimnaziju, a arhitekturu je studirao na Sveučilištu u Zagrebu.

Prvo zaposlenje, da bi uzdržavao roditelje, dobio je u sarajevskom kinu "Dubrovnik" (1943.) kao crtač napisa filmova i aranžer. Za vrijeme okupacije ilegalno je surađivao s Narodnooslobodilačkim pokretom (NOP), a potkraj rata priključio se partizanima i u Jugoslavenskoj armiji (JA) ostao do aprila 1947., kada je prešao na studij u Zagreb.

Kao student počeo je sarađivati u humorističnom sedmičniku Kerempuh (1948.), gdje je tri godine objavljivao glasovitu karikaturu "Grga Protokol" i postao stalni član redakcije (1951.-1954.). Nakon prekida studija otišao je u redakciju Globusa i Narodnog lista gdje je tri godine redovno objavljivao "Grgu". U izdavačkoj kući Vjesnik bio je od 1. aprila 1957. do 30. aprila 1975., najprije u Vjesniku koji je objavljivao "Grgu" svake srijede, a zatim u Večernjem listu (od 1. juna 1962.). 

 

Njegova stalna i legendarna strip-karikatura "Grge" kao svojevrstan komentar aktualnih zbivanja iz ugla gledanja običnog, malog čovjeka redovno je izlazila dugi niz godina.
Dobroćudni Grga 50 je godina bio u Večernjaku alergičan na društvene parazite, na nemar, na neodgovornost, na špekulante i neradnike, na licemjere i pomodare, na sumnjive bogataše i birokrate. Sve nas je nasmijavao. Čitatelji su se smijali Grgi, onako, iskreno, jer je njihove misli pretakao u crtež, a vladajući prilično kiselo jer javna kritika svih tih godina nije bila baš uobičajena.

Posljednje radne godine Ico Voljevica proveo je kao karikaturist i ilustrator u Privrednom vjesniku, nastavljajući crtati svakodnevno svog ljubimca "Grgu" za zagrebački Večernjak.

Umro je na današnji dan 2008. godine u 87. godini života.


Buka preporuka

Vijesti

Najnovije

Posmatrajte događaje izbliza.

Prijavite se na naš Newsletter.