<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zastupnički dom potvrdio: Ovo su predsjednik i potpredsjednici FBiH

Sa 60 glasova za, bez glasova protiv i 28 suzdržanih Predstavnički dom Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH na današnjoj vanrednoj sjednici prihvatio je zajedničku listu za izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH

09. februar 2015, 12:00

Sa 60 glasova za, bez glasova protiv i 28 suzdržanih Predstavnički dom Parlamenta bh. entiteta Federacije BiH na današnjoj vanrednoj sjednici prihvatio je zajedničku listu za izbor predsjednika i dopredsjednika Federacije BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Na kandidatskoj listi za predsjednika Federacije BiH nalazi se Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) iz hrvatskog naroda, a za potpredsjednike Melika Mahmutbegović iz Stranke demokratske akcije (SDA) iz bošnjačkog naroda i Milan Dunović iz Demokratske fronte (DF) iz srpskog naroda.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH prethodne sedmice ovjerila je kandidatske liste predlagača klubova delegata bošnjačkog naroda i hrvatskog naroda i pet delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Iz CIK-a BiH su danas prethodno kazali kako je ova institucija ustanovila da je kandidatska lista ovjerena u skladu sa zakonom, Ustavom Federacije BiH te propisanom procedurom. Domu je predloženo da listu prihvati.

Na dnevnom redu današnje sjednice su i prijedlozi odluke o privremenom finansiranju potreba Federalnog zavoda za zapošljavanje Sarajevo, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje za prvi kvartal ove godine (januar - mart).

Dom naroda Parlamenta FBiH u nastavku konstituirajuće sjednice zakazane za danas izjasniće se o zajedničkoj listi kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH. Da bi odluka bila prihvaćena mora dobiti opću većinu delegata, koja uključuje većinu u svakom klubu konstituitivnih naroda.

Ukoliko odluka ne dobije potrebnu većinu, postupak se ponavlja, s tim da se u drugom krugu glasanja smatra da su izabrani kandidati sa liste koja dobije potvrdu samo u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.