<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas izjašnjavanje o izboru predsjednika i potpredsjednika FBiH

Na sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas se očekuje potvrđivanje imenovanja predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH.

09. februar 2015, 12:00

Centralna izborna komisija (CIK) BiH prošle sedmice ovjerila je kandidatske liste predlagača Kluba delegata bošnjačkog naroda, Kluba delegata hrvatskog naroda i pet delegata Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Za predsjednika Federacije BiH kandidiran je Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, a za dvojicu potpredsjednika Melika Mahmutbegović iz SDA i Milan Dunović iz Demokratske fronte.

U petak je istekao rok za žalbe na odluku CIKBiH, koje su se mogle podnijeti Apelacionom odjelu Suda BiH.

"Nakon okončanja izbora predsjednika i potpredsjednika FBiH trebali bi početi dogovori šefova vladajućih stranaka u FBiH, SDA, HDZ-a BiH i Demokratske fronte, o formiranju postizbornog saziva Federalne vlade", izjavio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Saša Mitrović za Fenu.

Također, danas bi Predstavnički dom Parlamenta FBiH trebao usvojiti odluke o privremenom finansiranju vanbudžetskih korisnika (Federalni zavod PIO, Zavod za zapošljavanje i Zavod za zdravstveno osiguranje/reosiguranje) za prva tri mjeseca ove godine, koje je već potvrdio Dom naroda.