<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BUKA UŽIVO: Izbori u BiH- najnovije informacije iz minute u minut

Na biralištima širom Bosne i Hercegovine, u nedjelju u sedam sati počelo je glasanje u okviru Opštih izbora 2014. godine.

13. oktobar 2014, 12:00


02:11

Ognjen Tadić: Rezultat je veoma tijesan za nivo Predsjednika RS

01:58 Mladen Ivanić: Imam šansu za pobjedu


"Za mene je glasalo 270.276 a za gdju Cvijanović 265 580 glasača" Ostaje još 70.000 glasova da se prebroje, imam šansu da pobijedim" kazao je Ivanić

Što se tiče Banjaluke, ja sam osvojio 29 570 glasova a 32.967 je osvojila gdja Cvijanović"

Sve upućuje da kako se priobližava kraj brojanju, ja imam šansu za pobjedu

"Ja još ne želim da proglasim pobjedu, za razliku od gdina Dodika." kazao je Ivanić

01:49 Dodik: Proglašavamo pobjedu Željke Cvijanović

Odlučujući broj glasova u Banjaluci je dospio tako da je u konačnici Željka Cvijanović osvojila 309 201 glasova a Mladen Ivanić 303 621 glas.

"Možemo računati da je Željka Cvijanović izvjesno dobila mandat. Koalicija je odnijela pobjedu" 

"Vjerujemo da je bilo i podrške glasova iz odsustva" dodao je Dodik

"Možemo da odahnemo. Ovo je potpuno relevantan rezultat"kazao je lider SNSD-a

Računam da će rezultat za predsjednika RS biti još veći.

"Partija na nivou u Banjaluci bilježi značajan rezultat ali moraćemo sačekati konačne rezultate"

00:25

Čović: Fantastičan rezultat HDZ-a

Predsjednik HDZ-a BiH i kandidat ove stranke za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je večeras u Mostaru da je HDZ BiH postigao fantastičan rezultat na današnjim opštim izborima.

"Presretan sam da smo dobili snažnu podršku koja do sada čini više od 110.000 glasova. To je snažna podrška i spekulantima da nije pametno trgovati hrvatskim interesom, jer kada sa tim trgujete uništavate BiH", poručio je Čović na konferenciji za novinare.

00:08

Prema preliminarnim podacima CIKA-a u ponoć, Željka Cvijanović na osnovu obrađenih 52% izbornih mjesta vodi isprde Mladena Ivanića.

U utrci za srpskog člana predsjedništva BiH vodeća je Željka Cvijanović iz koalicije  SNSD-DNS-SP  sa 154.656 glasova na osnovu dosada obrađenih 1.167 od  2.243 biračka mjesta ili 52,03 posto biračka mjesta ili 52,03 posto.


Drugoplasirani je Mladen Ivanić iz Saveza za promjene sa 153.446 glasova.


Kada je u pitanju trka za hrvatskog člana Predsjedništva BiH vodi kandidat HDZ-a Dragan Čović sa 88.994 glasa na osnovu obrađenih 2.496 od 3.262 mjesta ili 76,52 posto.


Drugoplasirani je je Martin Raguž, kandidat HDZ 1990 sa 67.948 glasova.


Kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sa osvojenih 194.455 glasova vodi u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na osnovu dosad obrađenih 2.496 od 3.262 biračkih mjesta ili 76,52 posto

23:50

Bakir Izetbegović, kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH, proglasio je pobjedu sa, kako je rekao, 225.000 glasova od 75 posto prebrojanih. Razlika od drugoplasiranog Fahrudina Radončića je 75.000 glasova.

Pročitajte nezvanične rezultate po opštinama i gradovima u RS

Salkić: "Domovina" uzima 80 posto bošnjačkih glasova u RS

22:20

Lidija Korać iz SDP-a u izjavi za medije večeras je kazala kako je posve jasno da je njihov kandidat za Predsjedništvo BiH Bakir Hadžiomerović izgubio izbore te da se utrka za Predsjedništvo BiH za bošnjačkog člana vodi između Bakira Izetbegović i Fahrudina Radončića.

22:10:


Martin Raguž, prema neslužbenim rezultatima već sada je u Predsjedništvu BiH, rekao je glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ 1990) Pero Nikić, prenosi Anadolija

Naglasio je da su posebno ponosni na činjenicu da „ne postoji nijedan pedalj zemlje na kojem Raguž nije dobio glasove“.

„Napravili smo značajan iskorak u odnosu na sve dosadašnje izborne cikluse“, kazao je.

Podsjetio je da je ovo prvi put da će Bosna i Hercegovina imati kolektivnog šefa države sa dvostrukim legitimitetom, koji će imati jako uporište u vlastitom narodu ali i u svim drugim narodima.

„To je pobjeda ne samo HDZ 1990 i Raguža nego i cijele ove zemlje“, zaključio je.

Kako navodi portal Klix.ba U HDZ-u 1990 raste optimizam. Kako navode iz stranke, Raguž popravlja rezultat u odnosu na 2010. godinu i vodi i nekoliko općina u Federaciji BiH.

Posljednji rezultati iz Unsko-sanskog kantona: Ukupno prebrojano 22.517 do sada, za Izetbegovića od tog broja glasalo je 11.035, Radončić 5.517, Cerić 1.316, Hadžiomerović 1.995, Suljagić 2.142.

Ilija Cvitanović, generalni sekretar HDZ-a 1990, kazao je da je na osnovu prebrojanih glasova, Raguž vodi u općinama Prozor-Rama, Ljubuški, Usora, Uskoplje, Novi Travnik, Centar Sarajevo i Zenica.

Ilija Cvitanović, generalni sekretar HDZ-a 1990, kazao je da je na osnovu malog broja prebrojanih glasova Martin Raguž vodi u Ljubuškom i Prozoru.

Prema nezvaničnim rezultatima i preko 90.000 prebrojenih glasova, Bakir Izetbegović vodi u većini kantona.

HDZ BiH: Dragan Čović u vodstvu u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

SNSD: Izlaznost dobra i očekivana

21:10

CIK - Izlaznost u BiH 50,1 odsto, pogdledajte izlaznost po opštinama i gradovima

SDP traži poništavanje izbora na mjestima gdje su evidentirane povrede procesa

20:25

SDA: Izetbegović u vodstvu za člana Predsjedništva BiH

20:00

Radojičić: Validni samo rezultati koje saopšti CIK BiH

Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a, rekao je da su tokom kampanje bili izloženi uništavanju propagandnog materijala, prijetnjama i uvredama.

"Ukupne razmjere ovog problema potcjenjujemo i o njima ćemo opširnije kasnije govoriti", istakao je Radojičić na prvoj konferenciji za novinare SNSD-a nakon zatvaranja biračkih mjesta.

On je istakao da SNSD želi i poštuje slobodnu volju gradana RS i BiH.

"Pozivam sve druge političke i nepolitičke subjekte da ovaj izborni proces završimo", dodao je Radojičić, te istakao da su konačni rezultati oni koje saopšti CIK BiH.



Šta su poručili političari nakon glasanja

Predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić: "Bugarski voz" treba argumentovano dokazati

Koalicija Pod lupom: Prijave nepravilnosti izbornog procesa do 15:00

19:15

Zatvaranjem većine od 5.401 birališta u 19 sati, završeni su današnji opći izbori u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

Iza 19 sati ostat će otvoreno nekoliko desetina birališta koja iz raznih razloga nisu bila otvorena u predviđeno vrijeme, jutros u sedam sati.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH), od oko 3,3 miliona birača s pravom glasa do 15 sati glasalo je 1.181.278 birača ili 36,60 posto što je nešto više nego u istom periodu na općim izborima 2010. godine kada je na birališta do 15 sati izašlo 35,71 posto birača.

Prve preliminarne, nepotpune i nepotvrđene rezultate općih izbora 2014. Centralna izborna komisija BiH objavit će večeras u 24 sata. Kako je najavio predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić večeras u ponoć bit će saopćeni prvi rezultati za članove Predsjedništva BiH.

Birači su među skoro 7.800 kandidata birali članove tročlanog Predsjedništva BiH, zastupnike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsjednika i potpredsjednike RS-a te zastupnike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Opće izbore u BiH pratilo je oko 50.000 posmatrača političkih subjekata. Istovremeno, broj akreditiranih posmatrača iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH iznosio je 5.760. Radi se o 552 međunarodna posmatrača koje je akreditovalo 38 međunarodnih organizacija, 5.073 akreditovalo je 29 udruženja i organizacija, a 130 su akreditirani posmatrači 13 političkih subjekata.

Na izborima je učestvovalo 98 političkih subjekata: 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata. Oni su ponudili 7.748 kandidata od čega je 3.276 ili 42 posto žena i 4.472 ili 58 posto muškaraca. Na današnjim općim izborima građani su birali 518 nosilaca mandata.

Potvrđivanje rezultata općih izbora 2014. Centralna izborna komisija BiH saopćit će najkasnije 11. novembra. Nakon toga počinju da teku ustavni rokovi za konstituisanje novih saziva parlamenata i skupština u BiH. 

18:00

 Član CIK-a Branko Petrić je potvrdio da se na biračka mesta u skladu s pravilnikom uvijek dostavlja veći broj glasačkog materijala

SARAJEVO (AA) Predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) Stjepan Mikić je ustvrdio kako ne postoji manipulacija glasačkim listićima, javlja Anadolu Agency (AA).

On je naveo kako je "normalno da se na biračka mjesta uputi višak glasačkih listića s obzirom da svaki birački odbor mora imati određene zalihe".

Član CIK-a Branko Petrić je potvrdio da se na biračka mesta u skladu s pravilnikom uvijek dostavlja veći broj glasačkog materijala.

"Od 13,8 miliona glasačkih listića u 42 kombinacije moguće je da je u nekim kutijama zapakovano veći ili manji broj glasačkih listića koji se dostavljaju na biračka mjesta. Svi glasački materijali su čuvani u posebnim kutijama i prije početka otvaranja biračkih mjesta na ista su dostavljena. Eventualni nedostatak ili višak glasačkog materijala se evidentira i ni na koji način ne može utjecati na regularnost izbornog procesa", rekao je Petrić na konferenciji za medije CIK-a.

Mikić je istakao kako nije dovoljno samo pričati o postojanju nekakvog "bugarskog voza" u BiH već da to treba argumentovano i dokazati.

"Samo sa dokazima ko je i na kojem biračkom mjestu učinio povredu izbornog procesa mi smo spremni sankcionirat", naglasio je Mikić.

Na navode da se tokom dana na društvenim mrežama pojavilo kršenje izborne šutnje od političkih subjekata i kandidata iz CIK-a BiH navode da će svaku prijavu koja im pristigne i provjeriti. U daljnjem postupku će, ukoliko bude dokazano, biti izrečene sanckije.

"CIk BiH će se posebnu pažnju obratiti da li su izbornu šutnju kršila domaća i međunarodna sredstav informisanja što uključuje i SMS poruke, video i TV materijal"; naglasila je Irena Hadžiabdić, članica CIK-a.

Iz CIK-a BiH su saopćili kako glasački listići, koji su pristigli putem pošte, u 17:30 sati, uz pratnju službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, iz skladišta CIK-a u Istočnom Sarajevo biti prebačeni u glavni centar za brojanje glasova u Zetri te će akreditirani promatrači u 18:15 moći izvršiti  nadzor nad prijemom glasačkog materijala u glavnom centru za brojanje glasova.

Po prijavima koje su pristigle u CIK BiH narušavanje javnog reda i mira zabilježeno je na biračkim mjestima u Drvaru i Stocu, gdje je došlo i do fizičkog napada dvije osobe inicijala M.P. i F.L. u Stocu zbog čega je intervenirala policija.

Na biračkom mjestu u Seizmološkom zavodu Centar Sarajevo osoba inicijala I.K. narušpila je javni red i mir naročito drskim ponašanjem, a službenici MUP-a KS su intervenirali u OŠ Avdo Smajlović gdje je V.A. pokušao iznijeti sa biračkog mjesta nepopunjeni glasački listić.

U Brčkom su podnesene tri prijave iz domena narušavanja opće sigurnosti. Naime, zabilježeno je da su određene osobe agitovale za glasanje za određene političke subjekte. Policijski organi nisu uspjeli ptvrditi navode iz prijave.

17:00

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) do 15 sati glasalo je 36,6 posto građana BiH.

Procentualno, U Republici Srpskoj (RS) je nešto veća izlaznost nego u Federaciji BiH, iako je u Federaciji BiH (FBiH) glasalo više građana.

Naime, U FBiH je glasalo 692.326 građana (34,31 posto), dok je u RS-u do 15 sati birališta posjetilo 488.952 građana (40,43 posto).

Najveća izlaznost zabilježena je u općini Pale-Prača gdje je glasalo čak 65,85 posto građana.

Daleko najmanja izlaznost zabilježena je u općini Dobretići, gdje je birališta posjetilo 16,47 posto građana.

15:30 Član Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Branko Petrić očekuje da će učešće građana na ovogodišnjim opštim izborima u BiH biti izuzetno veliko, čime će i rezultati izbora biti validniji.

"Do 13.00 časova bilježimo odziv za četiri odsto veći nego na prošlim opštim izborima", rekao je Petrić novinarima, nakon što je sa kolegama iz CIK-a Vladom Rogićem i Ahmetom Šantićem posjetio biralište u Kulturnom centru Pale.

13:00 Biračka mjesta u BiH otvorena su jutros na vrijeme ili sa manjim ili većim kašnjenjem zbog tehničkih razloga. No, izlaznost građana u odnosu na prije četiri godine je povećana, i do 11 sati glasalo je 14,22 posto osoba, odnosno 458.958 osoba, saopšteno je iz Centralne izborne komisije BiH.

Najveća izlaznost zabilježena je u Banovićima - 32,74 posto, Trnovu - 28,84 posto, Sokocu - 27 posto, te Ugljeviku - 24 posto.

Na biralištima širom Bosne i Hercegovine jutros u sedam sati počelo je glasanje u okviru Opštih izbora 2014. godine. U većini birališta sve protiče prema planu, iako ima mjesta gdje se kasnilo sa otvaranjem.

Na pojedinim biračkim mjestima jutros su evidentirane i gužve, a prema riječima članice Centralne izbore komisije BiH Irene Hadžiabdić, CIK nije dobio prijave o kršenju izborne šutnje.

"Manjih pritužbi na terenu je bilo jedino iz nadležnosti općinskih izbornih komisija", kazala je Hadžiabdić za Anadoliju.

Prema informacijama sa terena, većina biračkih mjesta u Sarajevu je otvorena na vrijeme, jutros u sedam sati, a na nekoliko mjesta to nije urađeno.

Takav slučaj bio je u ulici Asima Ferhatovića u opštini Centar, gdje je biračko mjesto otvoreno u 7:50 sati, te je i vrijeme glasanja produženo do 19:50 sati. Razlog kašnjenja bio je tehničke prirode - nepotpuni spisak ulica.

Kako je za Agenciju Fena rekao predsjednik Izborne komisije Opštine Centar Zvonko Mijan, pojedini birački odbori nisu na vrijeme preuzeli glasačke listiće i trebalo je odstraniti nekoliko plakata političkih kandidata.

Biračka mjesta jutros su sa kašnjenjem od 15-20 minuta otvorena u Živinicama, Kalesiji, Višegradu, Drvaru, Bileći i Zvorniku, i to iz tehničkih razloga, izjavila je Srni glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić.

Prema njenim riječima, CIK u 8 sati nije imao informaciju da li je otvoreno 10 biračkih mjesta u Zvorniku.

Na području Dervente na tri biračka mjesta glasanje je počelo sa zakašnjenjem, dok je na preostalih 37 biračkih mjesta počelo na vrijeme u 7 sati, izjavila je predsjednica Opštinske izborne komisije Nada Nović.

Od 26 redovnih biračkih mjesta u opštini Čelinac, jutros u 7 sati je otvoreno 21 biračko mjesto, dok je na ostalim bilo kašnjenja od pet minuta do pola sata, potvrdio je Srni predsjednik Opštinske izborne komisije Božidar Savičić.

"Otvaranje je kasnilo, jer je potrošeno više vremena na brojanje glasačkih listića, a na dva mjesta je bilo kašnjenja članova biračkog odbora", naveo je Savičić.

Od ukupno 25 biračkih mjesta na području opštine Odžak u 7 sati otvorena su njih 23 a na dva došlo je do kašnjenja od 15, odnosno 30 minuta.

Predsjednica Lokalne izborne komisije opštine Odžak, Ana Majstorović kazala je u izjavi za Fenu da je do kašnjenja došlo zbog nedolaska jednog člana biračkog odbora te zbog tehničkih poteškoća.

U Banjaluci je jutros u 7 sati otvorena većina biračkih mjesta, potvrdio je za Fenu predsjednik Gradske izborne komisije Aleksandar Radeta.

On je pojasnio da je bilo određenih kašnjenja na nekoliko biračkih mjesta zbog dodatnog prebrojavanja glasačkog materijala pa će zbog kašnjenja rad tih biračkih odbora biti produžen za onoliko vremena koliko se kasilo s početkom rada.

U odnosu na broj biračkih mjesta u Banjaluci, koja je najveća izborna jedinica u RS, to i nije, kazao je Radeta, veći problem.

Na području opštine Orašje 16.516 građana moći će glasati na ukupno 28 biračkih mjesta od kojih su dva mobilna.

Predsjednik Lokalne izborne komisije Orašje Marijan Živković kazao je u izjavi za Fenu da je bilo kašnjenja prilikom otvaranja pojedinih glasačkih mjesta. Jedan mobilni tim još uvijek nije u funkciji, pošto su umjesto glasačkih listića za opciju izbora predsjednika iz Federacije primili listiće za Republiku Srpsku.

Glasanje na većini biračkih mjesta u Srebrenici je počelo jutros u 7 sati, dok je na šest biračkih mjesta zabilježeno kašnjenje od 10 minuta, javlja Anadolu Agency (AA).

Početak glasanja u opštini Foča kasnio je na biračkom mjestu u Mjesnoj zajednici Meštrevac, dok je ostalih 35 biračkih mjesta otvoreno na vrijeme.

Na području grada Bijeljina otvorena su sva biračka mjesta, a na nekoliko njih bilo je malih kašnjenja od pet do 10 minuta.

Članica Gradske izborne komisije Bijeljina Cvijeta Sekulić rekla je da je bilo malih problema u vezi sa glasačkim listićima, jer nije dostavljen jednak broj listića za sve nivoe vlasti.

Na biračkom mjestu Kijevo, u općini Sanski Most, između 9 i 9:30 sati došlo je do fizičkog obračuna dvojice promatrača političkih subjekata na općim izborima u BiH zbog čega je intervenirala policija

Međunarodni posmatrači sutra će prezentirati svoje zaključke

Međunarodni posmatrači koji će danas pratiti opće izbore u Bosni i Hercegovini prezentirat će svoje preliminarne zaključke na konferenciji za štampu koja će biti održana sutra u Sarajevu.


Prema riječima predsjednika Općinske izborne komisije za područje Zenice, Selvera Kelešture, pravo na glasanje ostvarila su 101.449 birača koji su upisani u birački spisak. Glasanje se odvija na 138 redovnih biračkih jedinica i jednoj jedinici za glasanje u odsustvu i glasanje sa nepotvrđenim listićima.

Građani Bosne i Hercegovine odlaskom na biralište najkasnije do zatvaranja u 19 sati moći će da odaberu svoje favorite među 7.748 kandidata, 24 nezavisna, te 65 ovjerenih stranaka i 24 koalicije.

Podsjetimo da građani BiH glasaju na osmim opštim demokratskim izborima od 1990. godine.

“Za opšte izbore sve je spremno, i u tehničkom i u sigurnosnom smislu”, rekli su iz nadležnih institucija.

Na ovogodišnjim opštim izborima glasači, njih oko tri miliona i 200 hiljada, mogu birati tri člana Predsjedništva BiH, po jednog iz svakog konstitutivnog naroda.

Treba napomenuti da birač upisan u Centralni birački spisak u Federaciji može glasati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba, a birači iz Republike Srpske biraju samo člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

Na nivou BiH biraju se i 42 poslanika za Predstavnički dom Parlamentarne Skupštine.

U Federaciji građani biraju poslanike za Predstavnički dom  Parlamenta Federacije i poslanike za 10 kantonalnih skupština. U Republici Srpskoj glasači biraju predsjednika i potpredsjednike ovog entiteta i poslanike za Narodnu skupštinu.

Izbori će koštati oko 4,4 miliona eura, što je više za oko 200.000 evra nego troškovi na prošlim izborima 2010. godine. 

Jedna od novosti izbora 2014. je i to da je ove godine prvi put obavezno učešće žena na kandidatskim listama povećano na 40 posto sa dosadašnjih 33 posto.

Redakcija portala BUKA će pratiti sve informacije na terenu, pa budite uz nas tokom izbornog dana i izborne noći.


Biračka mjesta su otvorena do 19 sati.