<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Molitvenik za iPad

<p>Sam papa Benedikt XVI smatra kako tehnologiju treba koristiti kako bi se došlo do mladih pa neće biti čudno ako se pokoji iPad i nađe na oltarima.</p>

21. juni 2010, 12:00

Italijanski sveštenik razvio je aplikaciju koja će omogućiti sveštenicima da predvode misu koristeći iPad.

Otac Paolo Padrini, savetnik vatikanskog veća za društvene medije, rekao je kako će besplatna applikacija biti lansirana u julu na engleskom, francuskom, španskom, italijanskom i latinskom jeziku.

Pre dve godine Padrini je razvio i iBreviary, aplikaciju koja je dnevne molitve donosila katolicima koji koriste iPhone. Do danas je ta aplikacija 'skinuta' preko 200 hiljada puta.

Aplikacija za iPad je slična, no sadrži celu misu, sve što se izgovara i peva tokom bogosluženja kroz liturgijsku godinu. Eventualni dodaci koji bi se mogli očekivati verovatno će sadržati audio zapise delova mise, kao i komentare i objašnjenja.

"Papirne knjige neće nikad nestati, no ne bi trebalo da se skandalizujemo mogućnošću da na oltaru imamo uređaj koji nam pomaže pri molitvi", izjavio je Padrini.

Sveštenik developer očekuje da će aplikaciju zbog praktičnosti najčešće koristiti sveštenici koji često putuju.

"Meni je iPad praktičniji od ove malene crne knjižice", priznao je.

Poznato je kako je još papa Ivan Pavao II. koristio masovne medije za osnaživanje komunikacije prema vernicima, a papa Benedikt XVI. odlučio je otići korak dalje i preko društvenih mreža i novih medija posegnuti prema mladim ljudima. Uostalom, kao ljubitelj klasične muzike, već od 2006. je sluša na svom iPodu.

Na temelju iBreviaryja, Vatikan je regrutovao Padrinija koji bi trebalo da se brine i o novom projektu za mlade.

b92