<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Moj cilj: dostići savršeno stanje

Film o Marini Abramović

Reditelj prati Marinin rad u toku priprema za najvažniji performans u karijeri - “Umjetnik je prisutan” u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku.

22. februar 2012, 12:00

Film “Marina Abramović - Umjetnik je prisutan” američkog reditelja Metjua Akersa dobio je nagradu publike za najbolji dokumentarni film na ovogodišnjem Berlinalu i to u okviru programa Panorama.

Reditelj u tom ostvarenju prati Marinin rad u toku priprema za najvažniji performans u karijeri - “Umjetnik je prisutan” u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku.

Film su režirao Metju Ejkers uz pomoć producenta Džefa Duprija, a naslov “The Artist Is Present” preuzet je iz Marinine izložbe koju je 2010. održala u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u Njujorku. Reditelji su s kamerama Marinu Abramović pratili gotovo godinu dana i tokom tog perioda mogli su da upoznaju nekoliko Marina.

Druženje s Marinom je bilo nevjerovatno. Ona ima nekoliko lica: Marina - umjetnica, Marina - društvena osoba, Marina prijateljica... Ona je izuzetno šarmantna i jedinstvena - rekao je Ejkers.

Na samom početku filma Marina je u završnoj fazi planiranja izložbe. Kadrovi u kojima obleće muzej, konsultuje se sa kustosima, galeristima i dizajnerima ispunjeni su i šalama. Vidi se da Marina šarmira svakoga s kim joj se put ukrsti. To je najbolje opisao dugogodišnji prijatelj i kustos MoMA Klaus Bisenbah: „Marina nikada ne nastupa.”

Jedna je stvar biti altrenativan kada imaš 20, 30 ili 40 godina, ali, izvinite, ja imam 63! Ne želim više da budem alternativna - kaže Marina u filmu objašnjavajući potrebu da svoj performans održi u čuvenom njujorškom muzeju.

Tromjesečna izložba u njujorškom Muzeju moderne umjetnosti je glavna potka filma. U različitim scenama Marina skicira svoje ambiciozne planove - svaki dan po cijeli dan, od početka marta do kraja maja 2010. Ona sedi za stolom u atrijumu muzeja koji sama opisuje kao “trg svjetlosti”. Publika je pozvana da joj se pridruži, jedan po jedan sjedaju nasuprot nje. Nema priče, nema dodirivanja, komunikacije bilo koje vrste. Njen cilj je da dostigne blistavo stanje bića i zatim ga prenese, da se upusti u “energetski dijalog “ sa publikom.

Inače, Marina je nedavno potpisala ugovor s arhitektom Remom Kolhasom koji za nju treba da projektuje Centar za očuvanje umjetnosti performansa u Nujorku.

Ona je prije četiri godine kupila nekadašnji teniski centar s namjerom da ga pretvori u muzej i pozorište, međutim - drugi njeni projekti kao što je bila velika retrospektiva 2010. u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku su usporili pripreme za ovaj plan. U susretu s gradonačelnikom Hadsona u Njujorku Marina je izjavila da se zalaže za izgradnju hotela za umjetnost svih vrsta.

U Marininom budućem muzeju posvećenom maratonskim komadima (višečasovnim performansima) gledaoci će sjediti na specijalnim stolicama na točkiće, imati pred sobom stolove na kojima će moći da jedu.

Ako im se prispava, odvešćemo ih na točkićima u spavaonicu teatra, a kada se probude i podignu ruku, vratićemo ih u gledalište - izjavila je čuvena umjetnica.

Krajem prošle godine Marina je ponovo šokirala američku javnost performansom na dobrotvornoj večeri u losanđeleskom Muzeju savremene umjetnosti.

Dok su gosti večerali, iz stolova su virile glave modela, a neki od njih su čak ležali na trpezi potpuno goli. Kontroverze su pokrenute i pre nego što je događaj počeo, budući da je umjetnica Ivon Rajner u protestnom pismu upućenom upravi muzeja optužila Abramovićevu da iskorišćava ljude u svrhe prikupljanja novca.

Na gala večeri je bilo pozvano ukupno 769 gostiju, a svako od njih, uključujući i Gven Stefani, Vila Ferela, Pamelu Anderson i druge poznate ličnosti, morao je da nosi bijeli mantil.

Tokom večere, na kojoj je prikupljeno oko 2,5 miliona dolara za potrebe muzeja, izvedeni su i neki dijelovi predstave Roberta Vilsona pod nazivom “Život i smrt Marine Abramović”.

Nakon što su gosti završili sa jelom za nesvakidašnje dekorisanim stolovima, poslužen je desert - dvanaestorica polugolih mladića donela su torte u obliku pevačice benda “Blondi” Debi Hari i Marine Abramović u prirodnoj veličini, koje su one zatim raskomadale noževima.

Okružena elitom

Marina se od 1975. kreće u krugu najimpozantnijih svjetskih umjetnika. Stan dijeli sa dizajnerom modne kuće “Živanši” Rikardom Tišijem.

Kada smo se Rikardo i ja upoznali osjetila sam da imamo isti ukus. Ja zaista volim modu, a on umjetnost. To što imam Rikarda je kao da sam pronašla svoj identitet - izjavila je pošto su počeli da žive zajedno.

Ona se druži i sarađuje i sa čuvenim iluzionistom i umjetnikom Dejvidom Blejnom, Lori Anderson, Entonijem Hegartijem, direktorom MoMA muzeja Klausom Bisenbahom. Njene performanse vidjeli su najskuplji holivudski glumci i glumice. Među njima su Šeron Stoun, Džejms Franko, Alan Rikman, Kirsten Danst, Izabela Roselini, pevačica Gven Stefani, stilistkinja Rejčel Zoe.