<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

BURNO U TUZLI: Pala vlada, imenovan novi mandatar iz reda SDA!

Tuzla

Danas je pala Vlada Tuzlanskog kantona

17. februar 2018, 12:00

Počela je hitna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je zakazana na zahtjev jedne trećine poslanika u Skupštini.

Poslanici razmatraju jednu tačku dnevnog reda, a to je prijedlog o imenovanju Vlade Tuzlanskog kantona.

Za mandatara kantonalne vlade predložen je Jakub Suljkanović, dosadadašnji ministar finansija TK, kadar SDA.

 Sjednici prisustvuje 32 poslanika, od njih 35.

 Podsjetimo, Skupština Tuzlanskog kantona nakon cjelodnevne diskusije izglasala je večera smjenu Kantonalne vlade na hitnoj sjednici, čije je zasijedanje zatražilo 15 poslanika u Skupštini TK.

Za smjenu Kantonalne vlade na čelu s premijerom Begom Gutićem glasalo je 20 poslanika u Skupštini TK, tri su glasala protiv, a 11 ih je bilo suzdržano.

Smjenu Vlade TK podržao je dio poslanika SDA i poslanici SBB-a u Skupštini TK.

Zastupnici opozicionih Socijaldemokratske partije i Demokratske fronte bili su suzdržani prilikom glasanja, kao i poslanici Stranka za BiH, a tri poslanika SDA u Skupštini TK glasala su protiv smjene Vlade TK.

Razlozi koji su navedeni za smjenu Kantonalne vlade su nedostatak ili potpuni prestanak koordinacije premijera s poslanicima u Skupštini TK.

Istaknuto je da parlamentarna kriza koja je nastala ovako poremećenim odnosima kantonalnog premijera i skupštinske većine prijeti da preraste u krizu realnih političkih procesa u TK.

Dosadašnji premijer TK-a Bego Gutić u svom izlaganju istaknuo je da je Vlada TK na čijem je čelu bio tri godine dobro radila i postigla dobre rezultate.

Naglasio je, da je ponosan na ono što je uradio za vrijeme svog mandata, ističući da je  tokom njegovog mandata stabiliziran budžet TK, kao i privredne prilike.

- Danas svjedočimo posljedici unutrašnjih turbulencija unutar SDA - poručio je Gutić.

Dodao je da je smjena kantonalne vlade dogovorena na sastanku predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića i poslanika u Federalnom parlamentu Mirsada Kukića.

Ocijenio je da je današnje zasijedanje zakonodavnog tijela neustavno.

Novoizabrani predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević naglasio je u svom obraćanju nakon razrješenja Kantonalne vlade da SDA nema odgovornost za smjenu Vlade TK i da nije učestvovala u ovom procesu.

Dodao je da će SDA preispitati koalicioni dogovor s SBB-om, koja je smijenila legitimnu vladu, zajedno s neformalnom grupom od 13 poslanika.

Poslanik SDA u Skupštini TK Muamer Zukić poručio je da će SDA ubuduće djelovati kao opoziciona stranka u Skupštini TK.