<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

VIŠEČLANA PORODICA DVA DANA U MRAKU “Isključili nam struju zbog 322 KM duga, šta je sa onima koji duguju desetine hiljada”

ugljevik

Zbog duga za električnu energiju, u iznosu od svega 322 KM, devetočlana porodica Mijatović iz Ugljevika skoro dva dana bila je u mraku.

16. februar 2018, 12:00

 Glava porodice Slaviša Mijatović je ratni vojni invalid, njegova supruga Dragana je nezaposlena, a sedmoro dece maloletno. Iako su dug u međuvremenu izmirili, Mijatovići su ogorčeni zbog, kako kažu, "hajdučkog postupka radnika Elektrodistribucije”, piše BN TV.

Februarsko hladno jutro. Domaćinstvo porodice Mijatović, koje na području opštine Ugljevik ima najviše dece, sedmoro maloletnih, ostalo je bez struje. Jedan pogled kroz prozor potvrdio je sumnje – ako u komšiluku gori svetlo, električari su svoj naum proveli u delo.

- Dana 13. februara su dolazili da isključe, nisam dozvolila, potpisala sam i obećala da ću izmiriti ove sedmice. Onda su došli i isključili, niti su me obavestili niti zvali, ni pokucali, samo isključili struju i otišli. Dug je 322 KM. To je bezobrazluk što je država dozvolila da se isključi višečlanoj porodici. Sramota - priča Dragana Mijatović.

Dragana je nezaposlena, a Slaviša ratni vojni invalid. Osim njegove plate, koju kao medicinski tehničar zarađuje u ugljevičkom Domu zdravlja, devetočlana porodica Mijatović u kućnom budžetu ima još dve stavke - 140 KM dečijeg dodatka i 34 KM invalidnine.

- Smešno mi je da su izveli takav poduhvat, da kažem diverzantski. Znamo mi svi tako nastupati. Malo smešno, ali izuzetno žalosno. Mogu li ja izaći na kraj sa jednim ličnim dohotkom - pitaću rukovodstvo RS, i da se ovako bahato ponašaju, kao da je nečije vlasništvo. Tuži me i niko moje troškove neće izmiriti, ja se obavezujem, ali u skladu sa mogućnostima. Ima li logike da sada sedmoro dece ostavimo u mraku bez struje u 21. veku. Nema -  kategoričan je Slaviša.

Mijatovići uporno tvrde da su električari postupili nezakonito, jer nisu imali sudsku odluku za isključenje.

- Ja znam da sam dužnik, ali moj dug nije pravni osnov da mi isključiš. Isključuje li se privrednicima kojima duguju po 10.000 do 15.000 KM. Ne isključuje, jer pojedini kažu: “Vozi”. Jesmo li na to spali, dotle došli, takvu državu gradili, hoćemo u njoj da živimo, nećemo - ogorčen je Slaviša.

Dodatnu sumnju porodice Mijatović podgrejava i činjenica da električno brojilo nije na kući, već nekoliko metara dalje.

- Nemam pristup nikako, da uporedim stanje. Nemam ključ, nisam vidio brojilo od kako sam ušao u kuću, ne znam ni kako izgleda - dodaje Slaviša, koji sa suprugom i sedmoro dece živi u kući koju je kao ratni vojni invalid dobio od resornog ministarstva Republike Srpske, u okviru projekta stambenog zbrinjavanja.

Ogorčeni Mijatovići, ipak, su na kraju izmirili dug za struju. Kažu da su se nekako snašli za novac, a osim duga od 322 KM, morali su platiti i novi priključak od 35 KM.