<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Ako vam se tokom surfanja na mobilnom telefonu pojavi ovo obavještenje, ignorišite ga

oprez

HRVATSKA regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokreće inspekcijski nadzor nad tvrtkom Dimoco, operatorom usluga s posebnom tarifom, a na temelju prijava korisnika zbog mogućih prevara.

14. februar 2018, 12:00

HAKOM-u je, naime, prijavljen zavaravajući pokušaj nagovaranja korisnika da aktiviraju uslugu tako da im se na uređajima prilikom pretraživanja interneta prikaže informacija kako je isti zaražen s više računalnih virusa, za čije je uklanjanje potrebno instalirati određenu aplikaciju. Na taj su se način korisnici zapravo upućivali na slanje SMS poruka na kratki SMS kod, a što je korisnicima naposljetku izazvalo neplanirane i neželjene troškove. Isto tako, korisnici su nagovarani i da, ako žele osvojiti telefon, aktiviraju usluge s posebnom tarifom, objašnjavaju iz HAKOM-a.     

Usluge s posebnom tarifom naplaćuju se tako da korisnik slanjem SMS poruke na kratki SMS kod ostvaruje uslugu te mu se ista naplaćuje ovisno o usluzi koju koristi. Postoje i usluge kod kojih korisnik pristajanjem na uvjete, koji mu moraju biti komunicirani u SMS poruci, pristaje na periodičko primanje poruka za određenu uslugu te se iste naplaćuju njihovim primitkom, navodi se u priopćenju.

HAKOM upozorava korisnike kako je u slučaju ovakvog načina promidžbe najbolje zanemariti istu i ne aktivirati usluge s posebnom tarifom kako bi se izbjegli neželjene troškove.

HAKOM je, kao neovisno nacionalno regulatorno tijelo za područje elektroničkih komunikacija, nadležan za provedbu Zakona o elektroničkim komunikacijama i pripadajućih pravilnika te ako se utvrdi da je postupanje operatora bilo u suprotnosti sa zakonom, tada će se donijeti mjere koje bi takvo postupanje spriječilo u budućnosti, navodi se u priopćenju.