<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Njemačka: 2 velike promjene, treća u najavi - radnička klasa diktira

BERLIN

Njemačku po svemu sudeći očekuje velika promjena radnog zakonodavstva, poslije dogovora dve stranke i u nedjelji u kojoj su radnici već izvojevali veliku pobjedu.

07. februar 2018, 12:00

Nemački konzervativci i Socijaldemokrate (SPD) saglasili su se da rok ugovora o radu na određeno vrijeme koji poslodavci mogu da sklapaju bez obrazloženja smanje na 18 mjeseci sa dosadašnjih 24 mjeseca, izjavio je jedan neimenovani izvor upoznat sa koalicionim pregovorima, prenosi agencija Rojters.

SPD je obećao ranije da će smanjiti rok ugovora o radu na određeno vrijeme kako bi zaposleni dobili veću sigurnost.

Toj mjeri su se, međutim, usprotivili konzervativci njemačke kancelarke Angele Merkel, tvrdeći da ona ograničava fleksibilnost u zapošljavanju i otpuštanju radnika, koja je kompanijama potrebna da bi ostale konkurentne.

Podsjetimo da je najveći sindikat industrijskih radnika u Njemačkoj, IG Metal, postigao u utorak dogovor s poslodavcima o platama i radnom vremenu, čime je okončan spor koji je doveo do niza 24-časovnih protesta prošle sedmice.