<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Objavljeni ažurirani podaci: Dodik i dalje na crnoj listi SAD-a, pogledajte ko je još na njoj

Lista

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dalje je na "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

30. januar 2018, 12:00

Ministarstvo za finansije Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Ured za kontrolu stranih sredstava objavio je ažuriranu listu osoba pod sankcijama ove države.

Riječ je o tehničkom potezu kako bi podaci o osobama koje se nalaze, prema različitim osnovama, na "crnoj listi" SAD-abili dostupniji i pregledniji, obzirom da se važeća lista konstantno dopunjuje.


Kada je riječ o sankcijama protiv osoba s Balkana, a na osnovu ranije predsjedničke izvršne uredbe, nije bilo nikakvih izmjena u posljednjih godinu. Sredinom januara je prošla godina dana od kada je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik stavljen na crnu listu i on je i dalje na njoj.


Washington smatra da te osobe ugrožavaju mir i proces stabilizacije u regionu.

Na osnovu Bushove odredbe iz 2001. godine formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno sarađivati te kojima se u SAD-u blokiraju imovina i novčane transakcije. Listu, na koju se stavljaju osobe koje obuhvata i ova odluka, kao i druge sličnog tipa, objavljuje Ured za kontrolu stranih sredstava (OFAC), koji djeluje u sklopu američkog ministarstva finansija.

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić i Aleksandar Karadžić. Tu su, također, Milovan Bjelica, Ljubomir Borovčanin, Stojan Župljanin, Duško Sikirica, Milan Simić, Hasan Čengić, Bakir Alispahić, Ljubo Ćesić, Valentin Ćorić, Savo Krunić, Zoran Petrić i Naser Keljmendi...

Na listi je i ratni načelnik Glavnog štaba Armije BiH Enver Hadžihasanović, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Bakir Alispahić, koji je smijenjen još 1996. godine zbog veza s Iranom, te Senad Šahinpašić Šaja, ''lični prijatelj" Bakira Izetbegovića.

Među imenima Albanaca izdvaja se ono Fatmira Limaja, aktuelnog zamjenika predsjednika vlade Kosova.

Među organizacijama koje su pod sankcijama američke vlade su i dalje Srpska demokratska stranka (SDS) te "Četnički ravnogorski pokret".

Među osobama kojima je zamrznuta sva eventualna imovina na teritoriju SAD i ujedno zabranjeno putovanje u tu zemlju su Veselin Šljivačnanin, Vojislav Šešelj, Ratko Mladić, Biljan Plavšić, Momčilo Krajišnik i Radovan Karadžić, uključujući njegovu kćer Sonju, koja je trenutno potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Ovdje pogledajte ažuriranu listu