<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Crna Gora ostaje bez elitnog ljetovališta?

Crna gora

Princ Aleksandar Karađorđević traži od Crne Gore da mu bude vraćena imovina na Svetom Stefanu.

22. januar 2018, 12:00

Dio zemljišta je između luksuznih vila od 13.293 metara kvadratnih obilježeno za restituciju kraljevskoj porodici, prenose crnogorski mediji.

Riječ je o dvorištu grada hotela između luksuznih vila koje se nalaze na ostrvu, a Karađorđevići su restitucijom obuhvatili i vilu Miločer, gotovo kompletan Miločerski park, te parcele u Pržnu, na kome je izgrađen hotel “Kraljičina plaža”, kao i one na kojima se planira izgradnja depadansa budućeg hotela.

Zemljište koje Karađorđevići potražuju obuhvata i zemljišni kompleks od blizu pet hiljada kvadratnih metara iznad Miločerskog parka, koji trenutno pripada Prvoj banci, porodice Đukanović.

Princ Aleksandar Karađordević, njegova supruga princeza Katarina i ostali nasljednici su posredstvom svojih advokata sedmog aprila 2005. godine podnijeli zahtjev da se vrati cjelokupna imovina Karađorđevićima u Crnoj Gori.

Imovinu pored ljetnjikovca – sadašnje vile Milocer, pomoćnih objekata i zemljišta u Miloceru, vinograda, obora, vrtova, pašnjaka, u okolini, čine i plac sa rodnom kućom kralja Aleksandra na Cetinju i dvorac “Ljeskovac” na Rijeci Crnojevića.

Komisija za povrat i obeštećenje opštine Budva odbila je zahtjev Karađorđevića 2007, a potom je, nakon prebacivanja nadležnosti na Regionalnu komisiju za povrat u Baru, ponovljena odluka budvanske komisije.

Karadordevićima je imovina oduzeta 8. marta 1947. godine odlukom tadašnje Narodne skupštine FNRJ.

(b92)