<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

The Guardian: Seksualno uznemiravanje i zlostavljanje rasprostranjeno u UN-u, tvrde zaposlenici

Ujedinjene Nacije

Ujedinjene Nacije dozvolile su da seksualno uznemiravanje i zlostavljanje cvjeta u njihovim kancelarijama širom svijeta, pri čemu se ignorišu prijavljeni slučajevi zlostavljanja, a počinioci prolaze nekažnjeno.

19. januar 2018, 12:00

Istraga koju je proveo britanski list The Guardian ukazuje na rasprostranjenost seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u UN agencijama, uključujući slučajeve silovanja.  Na destine sadašnjih i bivših zaposlenika UN-a opisuju kulturu tišine koja vlada u organizaciji i sistem žalbi  koji radi protiv žrtava.

Među zaposlenicima UN-a koje je The Guardian intervjuisao, 15 ih je reklo da su doživjeli ili prijavili seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje u proteklih pet godina. Slučajevi su različiti, od verbalnog uznemiravanja do silovanja. Među njima je sedam žena koje su zvanično prijavile slučajeve, što žrtve rijetko rade iz straha da će izgubiti posao ili zbog uvjerenja da neće biti preduzete nikakve radnje protiv počinilaca.

“Ako prijavite slučaj, vaša karijera je završena, naročito ako ste konsultant”, kazala je jedna konsultantkinja koja je prijavila zlostavljanje od strane svog nadređenog dok je radila za World Food Programme.

Iz UN-a su priznali da postoji problem neprijavljivanja, ali su kazali da je generalni sekretar organizacije,  António Guterres, postavio kao prioritet rješavanje problema seksualnog uznemiravanja i uspostavljanje politike nulte tolerancije.

Zaposlenici iz više od 10 zemalja dali su izjavu za The Guardian pod uslovom da ostanu anonimni, dijelom zato što prema pravilima UN-a zaposlenici ne smiju davati izjave u javnosti, a dijelom iz straha od osvete.

Tri žene koje su prijavile seksualno uznemiravanje ili seksualno zlostavljanje su iz različitih kancelarija, a kazale su da su od tada bile prisiljene da napuste posao ili im je zaprijećeno raskidanjem ugovora. Optuženi počinioci, među kojima je i jedan viši zvaničnik UN-a ostaju na svojim funkcijama.

U internim dokumentima koje je The Guardian dobio na uvid, dvije žene su izrazile zabrinutost u vezi sa istragom. Tvrde da je istražni tim UN-a propustio da intervjuiše ključne svjedoke. Takođe kažu da transkripti sadrže greške.

Navodnim počiniocima je dozvoljeno da ostanu na višim funkcijama tokom istrage, što znači da su imali moć da utiču na proces.

Sedam navodnih žrtava koje su dale izjave za The Guardian kazale su da im je ombudsman ili neko od kolega savjetovao da je bolje da ne prijavljuju slučaj.

UN je već duže vrijeme izložen kritikama zbog toga što ne provodi istrage prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja počinjenih od strane mirovnih snaga nad lokalnim stanovništvom.

Mnogi viši zvaničnici imaju diplomatski imunitet, što znači da mogu izbjeći lokalno suđenje.

Čak i ako navodni počinioci  nemaju imunitet, incidenti se često dešavaju u zemljama u kojima pravosudni sistem ne funkcioniše.

Zaposlenici UN-a često pored zaposlenja u organizaciji, uživaju i neke druge benefite, kao što su radne vize i školarine. Mnoge žrtve i svjedoci iz straha od odmazde odlučuju da ne svjedoče. Neke UN agencije imaju ograničen vremenski rok od 6 mjeseci za žalbe.

Peter Gallo, bivši istražitelj koji je napustio UN 2015. godine kazao je da je svjedočio kako se dokazi rutinski ignorišu, a činjenice iskrivljuju. “Kao istražitelju, rečeno mi je da nikada ne postavljam pitanja samo da bih zadovoljio svoju radoznalost. Jedino pravilo je da se organizacija javno ne osramoti”, kazao je.

Malo je istraživanja o učestalosti seksualnog uznemiravanja ili zlostavljanja u UN-u. Međutim, zabrinutost zbog seksualnog uznemiravanja u UNAids-u navelo je sedam velikih donatora da agenciji upute javni zahtjev za brzom akcijom na rješavanju slučajeva. Interna anketa među osobljem UNAids-a otkriva da je gotovo 10% od 427 ispitnika doživjelo seksualno uznemiravanje. Samo dvoje je to i prijavilo.

Sadašnje osoblje UN-a iz osam različitih agencija, uključujući UNHCR, UNDP, mirovnih misija UN-a, UN-ovih agencija za hranu, opisuje atmosferu u organizaciji gdje su na višim pozicijama uglavnom muškarci. Lokalno osoblje i mlađe žene i službenici na kratkoričnim ugovorima su naročito ranjivi, kažu oni.

Mnogi zaposlenici tvrde da viši rukovodioci nude napredovanje u karijeri u zamjenu za seksualne usluge.

Viši rukovodioci u UN-u imaju imunitet koji je ekvivalentan potpunom diplomatskom imunitetu, dok mnogi drugi rukovodioci u UN-u imaju funkcionalni imunitet, čime su izuzeti od sudskih procesa za djela počinjena u okviru službe.

Izvor: The Guardian