<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Zimska oluja paralizovala Holandiju, Njemačku, Belgiju, Englesku: Tri osobe poginule, otkazani letovi, željeznički saobraćaj...

NEMILOSRDNI VREMENSKI USLOVI

Oluja je obarala drveće, ljudi letjeli, kamioni oduvani sa puta, stotine letova je otkazano

18. januar 2018, 12:00

 Snažni vjetrovi u četvrtak su pogodili sjevernu Evropu i širu regiju, prekidajući zračne i željezničke veze. Tri osobe su poginule pod obrušenim stablima.

 Holandija je pretrpjelala gro velike zimske oluje - već drugi mjesec - dok su se  vjetrovi sa Sjevernog mora svom silinom obrušili na tu zemlju na maloj nadmorskoj visini.

 Amsterdamski aerodrom Sciphol, jedna od najprometnijih evropskih zračnih luka, bio je prinuđen da nakratko otkaže sve letove jer su se vjetrovi brzine i do 140 kilometara na sat  obrušili na neke regije.

- Zbog teških zimskih uslova, sav zračni saobraćaj je prekinut - navodi aerodrom Sciphol u tweetu. Odlasci i dolasci aviona postepeno su nastavljeni dva sata kasnije.

Aerodrom je, također, morao zatvoriti ulaze na dva od tri terminala za odlaske nakon što je vjetar odnio krovove sa zgrade terminala.

- Vatrogasno osoblje tu je da pomogne i asistira ljudima, jer situacija nije sigurna - izjavila je glasnogovornica aerodroma Gedi Schrijzer za AFP, dodajući da nije bilo povrijeđenih ljudi. 

Dok je nacionalna meteorološka služba podigla upozorenje od oluje na najviši crveni nivo, jedan 62-godišnjak je poginuo u centralnom holandskom gradu Olst pod oborenim stablom.

Drugi Holanđanin, također 62-godišnjak, poginuo je u istočnom gradu Enschede kada je stablo palo na njegov automobil, javila je holandska novinska  agencija ANP.

U susjednoj Belgiji, jedna žena je također poginula kada je na njen automobil palo stablo dok je putovala kroz šumsku regiju Grez-Doicea, oko 35 kilometara južno od Bruxellesa.

Holandska nacionalna željeznička kompanija NS objavila je da je "uslijed oluje sav željeznički saobraćaj prekinut do daljnjeg" osim manjih lokalnih poteza u sjevernom gradu  Groningenu i u južnom Limburgu.

Thalys, željeznička služba brzih vozova, prekinula je sa saobraćajem u Holandiji i Njemačkoj tokom prijepodnevnih sati.

Jedan voz Thalysa koji se kretao prema Holandiji iz Bruxellesa je zaustavljen u Antwerpu i svim putnicima je rečeno da se iskrcaju i da čekaju najmanje dva sata, javio je novinar AFP-a iz Antwerpa.

NS je saopćio da se suočava s "velikim brojem prekida" koji znače da će čak i nakon oluje trebati vremena za obnovu željezničkog saobraćaja.

Očekuje se da snažni vjetrovi popuste u kasnim popodnevnim satima, ali su holandski zvaničnici zatvorili saobraćaj na svim cestama izloženim oluji.  

Nekoliko letova također je otkazano na njemačkim aerodromima u zapadnom gradu Duesseldorfu i u južnom Muenchenu, dok je njemačka željeznička služba Deutsche Bahn saopćila da je smanjila brzinu superbrzih ICE vozova između sjevernog grada Wolfsburga i prijestonice Berlina.

U drugim evropskim zemljama, savezna država Tirol u zapadnoj Austriji saopćila je da je željeznička služba Westbahn koja povezuje Beč, Linz i Salzburg bila zatvorena u četvrtak ujutru zbog rizika od lavina.