<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Fond solidarnosti RS: Na raspolaganju više od 1,5 milioa KM

SOLIDARNOST

Na računima Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, zaključno sa 12. januarom, nalazi se oko 1.504.000 KM, a do sada je primljen jedan zahtjev za liječenjem u inostranstvu, rečeno je Srni u Fondu.

16. januar 2018, 12:00

Vršilac dužnosti direktora Fonda Jasminka Vučković rekla je da je od tog iznosa oko 1,3 miliona KM prikupljeno u okviru donatorske večeri "S ljubavlju hrabrim srcima", uz pomoć institucija, privrednih subjekata i građana koji su pozivali humanitarni broj 1411.

Vučkovićeva je navela da je do sada u Fond stigao jedan zahtjev za liječenje dječaka Aleksandra Gajića u Njemačkoj.

"Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu snosiće dio troškova za njegovo liječenje, s obzirom da dio troškova snosi Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske, a dio troškova su donacijama obezbijedili roditelji", napomenula je Vučkovićeva.

Ona je pojasnila da će Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu plaćanje vršiti u skladu sa fazama liječenja, odnosno sukcesivno.

Vučkovićeva je dodala i da su podaci o stanju na računima, uključujući i izvode iz banaka, dostupni na internet stranici FZO Republike Srpske, te da se svakodnevno ažuriraju.

Prema njenim riječima, zahtjev za liječenjem u inostranstvu, sa neophodnom medicinskom dokumentacijom, prijedlogom zdravstvene ustanove u kojoj je dijete liječeno, predračunom troškova dijagnostike ili liječenja u inostranstvu, potrebno je podnijeti Fondu solidarnosti, čije je sjedište u FZO Srpske u Banjaluci.

"Ukoliko je sva neophodna dokumentacija prethodno već dostavljena Fondu zdravstvenog osiguranja, nije potrebno i Fondu solidarnosti prilagati tu istu dokumentaciju, ali je neophodno dostaviti zahtjev", napominje Vučkovićeva.

Ona je rekla da je u fazi usvajanja pravilnik kojim će biti precizirana i procedura upućivanja djece na liječenje u inostranstvo posredstvom Fonda, dodavši da će se pravilnik, uz ostale akte i informacije u vezi sa ovim fondom, nalaziti na internet stranici FZO Republike Srpske.

Vučkovićeva je podsjetila da je Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan s ciljem da se za djecu do 18 godina omogući liječenje u inostranstvu, kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, niti u ustanovama izvan Republike Srpske sa kojima FZO Republike Srpske ima potpisan ugovor o saradnji.

"Dakle, za roditelje djece čije liječenje treba nastaviti u inostranstvu i dalje je prva adresa Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske", rekla je Vučkovićeva.