<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

GAME OVER za brendove: Facebook ukida postove stranica iz News Feeda

Facebook

Treba imati u vidu da nas u narednom periodu očekuje znatno dinamičan period...

12. januar 2018, 12:00






Eksperiment koji Facebook već neko vreme testira sa Explore Feed-om kao zasebnom stranicom, čini se da je konačno doživeo svoj rasplet. Iz društvene mreže sa sedištem u Menlo Parku rešili su da započnu sa postepenim ukidanjem stranica brendova, a samim tim i medija iz News Feed-a, otvarajući tako nemali broj pitanja, ali i problema za izdavače koji su upravo putem Facebooka generisali znatni deo publike.

Sudeći prema najnovijim informacijama iz Facebooka, kompanija je rešila da uvede monumentalne promene kada je u pitanju News Feed, te sadržaj koji korisnici vide na „početnoj strani“ ove društvene mreže. Sledeći iskustva stečena testiranjem Explore Feed-a (iako se on nigde zvanično ne pominje) Facebook će postebeno izbacivati sadržaj medija i stranica iz News Feed-a, ističući pritom sadržaj prijatelja i porodice.

Kako naglašavaju iz ove komapnije, cilj je dodatno približite korisnike sa njihovim prijateljima, te nove promene možemo očekivati već u narednim mesecima – kako na webu, tako i na mobilnom prikazu te aplikacijama. Nema sumnje da se na ovaj način samo probuljuje želja Facebooka za većom zaradom, dovodeći brendove u tešku situaciju gde će njihov sadržaj gotovo sigurno naići na smanjeni doseg (nešto sa čime smo dobro upoznali u Srbiji otkako je Explore Feed aktuelan).

Takoreći, brendovi i mediji, sada se slobodno možete pozdraviti sa vašim dosegom.

Drugim rečima, odlazimo da se ne vratimo…

Nije sve tako crno – ukoliko vaša stranica ima zaista veliku interakciju

Iako se nove promene mnogima neće dopasti, iz Facebooka navode da ovo nije isto kao testiranje koje se ranije sprovodilo, te će stranice koje generišu više komentara sa korisnicima biti bolje pozicionirane u samom News Feed-u, a kao dobar primer mogu se navesti upravo sadržaji kao što je live video.

Sa druge strane, iz Facebooka navode da će stranice u okviru ove društvene mreži i dalje moći da prate svoj doseg, vreme trajanja pregleda video sadržaja, kao i o eventualnu smanjenost interakcije publike – dakle analitika ostaje. Ovde je bitno napomenuti da će korisnici koji žele da vide postove stranica koje prate, moći da dodaju stranice na See First, nešto što do sada nije bilo moguće u okviru Explore Feed-a.

Aleksandar Petković, izvršni direktor IAB Serbia, prokomentarisao je za Netokraciju najavljene promene:

    Najpozitivnija stvar kod novog News Feed-a je mogućnost da u podešavanjima označiš Facebook stranice koje želiš da pratiš. Iako Facebook tvrdi da ovim potezom ponajviše brinu o mentalnom zdravlju korisnika, koji se po njihovim istraživanjima oseća depresivno dok skroluje News Feed bez engagement-a na sadržaju, činjenica je da je više različitih faktora dovelo do globalnog predstavljanja ove poslovne odluke.

    Korisnici su na News Feed-u u jednom trenutku mogli mnogo češće da viđaju objave FB stranica nego svojih konekcija (prijatelja), što urušava koncept ove društvene platforme da on postoji primarno zbog održavanja kontakata sa prijateljima. Paralelno sa tim, Facebook će ovim potezom i pokušati da eliminiše količinu fake news-a, što je gorući problem u zemljama daleko razvijenijim od naše, kao što su Nemačka, Francuska, UK i USA.

    Kada je Explore Feed došao u Srbiju kao u jednu od šest testnih zemlja na planeti, nismo znali da li smo imali tu sreću ili nesreću da nam se to dogodi. Iako će mnogi nastaviti da žale zbog slatkog vremena pre Explore Feed-a, neko će sigurno smatrati da je ovo bila dobra stvar za lokalno tržište jer nas je dovoljo ranije otreznila i pripremila za sve ovo.

Dakle, stranice koje korisnici označe sa See First oznakom i dalje će se prikazivati na početnoj strani ove drštvene mreže, što je ogroman napredak u odnosu na opcije koje su bile dostupne za vreme testnog perioda na šest različitih tržišta, među kojima se našla i Srbija.

Treba imati u vidu da nas u narednom periodu očekuje znatno dinamičan period, pogotovo ako govorimo o sve izraženijim kritikama izdavača i brendova koji će biti daleko najviše pogođeni najavljenim promenama. Korisnici… oni svakako mogu očekivati nešto drugačiji News Feed. U slučaju Srbije, bojim se da će clickbait naslovi i dalje biti dominantni.

Izvor