<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Katar pred pucanjem: Ovo je ekonomski rat

KATAR

Katarske vlasti saopštile su da je embargo koje su joj uvele arapske zemlje jednak ekonomskom ratu i da će tražiti naknadu za oblasti koje su ugrožene blokadom

10. januar 2018, 12:00

Portparol katarskog Ministarstva inostranih poslova Lulva al Hater izjavio je da će njegova zemlja "učiniti sve što je moguće" kako bi dobila kompenzaciju za svoje kompanije.

"To je ekonomski rat", dodao je on.

U zalivskim zemljama je izbila diplomatska kriza 5. juna 2017. kada su Saudijska Arabija zajedno sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), Bahreinom i Egiptom prekinuli diplomatske odnose s Katarom. Te zemlje optužile su Katar za podršku terorizmu i bliskim vezama sa šiitskim Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije. Katar je u nekoliko navrata odbacio te optužbe.

Katarske vlasti navele su da embargo arapskih zemalja utiče na poslovanje katarskih preduzeća jer su ograničene njihove aktivnosti.

Vlasti u Dohi su formirale komisiju za krivično gonjenje i moguće je da će zahtjev za obeštećenje iznositi nekoliko milijardi dolara.