<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dobili smo Fond solidarnosti, zašto onda malenom Aleksandru novac za liječenje prikupljamo humanitarnim akcijama

banjaluka

Tokom jučerašnjeg dana, brojni sugrađani su na društvenim mrežama objavili humanitarni apel roditelja koji za liječenje jednogodišnjeg sina u Njemačkoj trebaju 390 000 eura. Riječ je o dječaku Aleksandru Gajiću iz Glumine kod Zvornika, koji ima rijedak tumor na malom mozgu i hitno je prebačen u Njemačku, jer mu se stanje pogoršalo. Sinoć je održan i humanitarni koncert u Bijeljini, a otvoreni su i humanitarni brojevi kod tri telekom operatera, kao i žiro računi.

05. januar 2018, 12:00

Zapitali smo se šta je sa Fondom solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu koji je pompezno najavljivan cijele prošle godine i u koji je do 27. decembra, prema izjavi predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika, uplaćeno 1,3 miliona maraka. Podsjetimo, Fond je zvanično trebalo da počne sa radom prije pet dana, 1. januara 2018. godine.

Takođe, prošle godine je najavljeno da će na internet stranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS biti dnevni pregled prikupljenih sredstava, kao i mjesečni izvještaj o prikupljenim i raspoređenim sredstvima. Ali njega još uvijek nema.

Kako bi saznali koji su razlozi zašto se Fond solidarnosti ne uključuje u troškove liječenja za malog Aleksandra, kontaktirali smo Ministarstvo zdravlja RS i Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Iz Ministarstva zdravlja su nam potpuno nezainteresovano odgovorili da se “za pitanja koja smo postavili obratimo nadležnom Fondu solidarnosti”. Dijete koje je teško oboljelo nije “dovoljno dobar razlog” da neko iz ovog resora ili sam ministar koji je više puta najavljivao i hvalio blagodeti koje će nam donijeti Fond solidarnosti, reaguje, informiše se ili, nedajbože, riješi stvar. Nije njegova nadležnot i kraj priče.

Iz Fonda ni nakon tri sata čekanja nismo dobili odgovor!

Ali smo uspjeli nezvanično saznati da će se Fond finansirati dio Aleksandovog liječenja u Njemačkoj. Takođe, opet nezvanično, saznali smo i da  je u ovakvim slučajevima obaveza nadležnih ljekara da upute roditelje na administrativnu proceduru kojom treba zatražiti sredstva iz Fonda, a to se ovaj put nije desilo.

Iskreno se nadamo da će se u satima pred nama neko od nadležnih udostojiti i odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Zašto je odmah na samom početku zakazala priča oko jednog ovako vrijednog i dugo očekivanog  projekta kakav je Fond solidarnosti? 
  • Zašto su roditelji Aleksandra Gajića bili primorni posegnuti za humanitarnim akcijama i brojevima, ako imamo Fond solidarnosti  za liječenje djece u inostranstvu?
  • Da li će Fond snositi kompletne troškove djece koja se liječe u inostranstvu, ili pak polovinu, trećinu, četvrtinu? I kako se to određuje?
  • Da li su svi ljekari upoznati sa procedurom koju treba poduzeti kada se susretnu sa malim pacijentima koji na liječenje treba da idu u inostranstvo?
  • Kada će na internet stranici Fonda biti dostupan dnevni pregled prikupljenih sredstava, kao i mjesečni izvještaj o prikupljenim i raspoređenim sredstvima?

I na kraju, dokažite nam ono što ste više puta  najavili -  da će sve  funkcionisati po zakonu, transparentno,  a ne da se stvari moraju rješavati pritiskom javnosti i pisanjem ovakvih i sličnih tekstova.