<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Biznismeni patriote: Šta je govorio i koga je sve optužio Kemal Čaušević...

Strip

Radi se o aferi koja je bila teška gotovo 2 milijarde maraka

14. decembar 2017, 12:00

Strip "Biznismeni patriote" govori o nikad do kraja razriješenom slučaju "Pandora"- kriminalu u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) teškom nekoliko milijardi maraka, zbog čega su uhapšeni bivši direktor UIO Kemal Čaušević, pomoćnik direktora za carine Zdravko Cvjetinović i još 40 osoba.



Akteri stripa uzmeđu ostalih su: Dragan Čović, Milorad Dodik, Nikola Špirić, Amir Zukić, Adnan Terzić, Vjekoslav Bevanda i drugi.

Danas je u Banjaluci održana konferencija za štampu kao svojevrsna prezentacija stripa, a primjerci će biti distribuisani u svako poštansko sanduče u Banjaluci. Danas je nekoliko primjeraka podijeljeno na centralnom banjalučkom Trgu.



Stefan Blagić iz Udruženja "Restart Srpska" je rekao da strip "Biznismeni patriote" potiče iz adaptiranih izjava bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića koji su procurile u javnosti.

"Radi se o aferi koja je na početku bila teška gotovo 2 milijarde maraka a do dana današnjeg nismo sigurni u njen epilog. Znamo da se sudski procesi vode za mnogo manje novca od prvobitnog" rekao je Blagić danas u Banjaluci

On je pročitao nekoliko rečenica iz stripa "Biznismeni patriote" da bi dočarao o čemu se zapravo radi. u ovom dijelu stripa, akter je Nikola Špirić.

Selvedin Avdić, ispred Antikorupcijske mreže Account, rekao je da sve siromašne zemlje dijele dvije zajedničke osobine - korupcija i nepotizam.

" Kada zamislimo korupciju kao mrežu, tih mreža kod nas ima mnogo i sve političke stranke imaju svoju mrežu. Kada se sav javni novac prosije kroz tu mrežu, ono što ostane, a to je ovdje jako malo, to ostaje nama za javnu potrošnju. E sa tim sa javnu potrošnju rukovodi Aparat. Taj Aparat je nagrižen nepotizmom. Dakle kada to malo novca date nesposobnoj vlasti u ruke onda znate šta se dešava sa državom. Ipak, imamo osjećaj da kada se pominju riječi korupcija i nepotizam ljudt to ne žele da čuju. Kao da dođe do nekog bijelog šuma. E a znate kako se u narodu kaže kada se treba nešto pojasniti - jel hoćeš da ti nacrtam? E Zato smo mi odlučili da nacrtamo ovu aferu. Ova afera je napočetku imala 18 aktera u optužnici, radilo se sa 14 registara dokaza, više od dvije mlijarde maraka. Nakon raznih intervencija političara s vrha sve je svedeno na samo dva registra i na samo dva miliona. Za sve će odgovarati samo tri osobe. Sve to možete pročitati u ovom stripu. I sve je jednostavno - nacrtali smo to" rekao je Avdić za BUKU.



Inače u okviru ove prezentacije,  večeras će u Hotelu Jelena biti održana projekcija istraživačkog filma “Pandorina kutija” i izložbu stripa “Biznismeni patriote”. Prezentacija će biti održana u 18:00 časova.

Ovaj događaj se organizuje u okviru obilježavanja Sedmice borbe protiv korupcije.

Inače gradske vlasti u Banjaluci nisu dozvolile izložbu stripa na Trgu Krajine zbog zauzetosti prostora, a u zamjenu su im ponudli Park Mladen Stojanović.