<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dodik: BiH nema pravo na imovinu, riječ je o pravnoj otimačini

DANAS U PALAMA

"Nije sporio ni on da je to imovina Republike Srpske i tako piše u zakonu o zabrani, kao što je donio zakon o zabrani i u Federaciji i u Brčko distriktu", dodao je Dodik

28. august 2017, 12:00

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Palama da su odluke o knjiženju vojne imovine Republike Srpske na BiH pravna otimačina i da BiH nema pravo na imovinu.

"Nema nijednog zakonskog propisa, nijednog elementa Dejtonskog ili bilo kojeg drugog sporazuma koji omogućava transfere imovine na način kako to pokušava da uradi Sud BiH na bazi ugovora o sukcesiji koji ne može biti pravni osnov za regulisanje pitanja imovine", istakao je Dodik i dodao da je tako i kada je riječ o Velikom Žepu ili bilo čemu drugom.

 On je podsjetio da je svojevremeno visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun donio tri zakona kojima je neopravdano intervenisao u sektoru imovinskih odnosa i zabranio raspolaganje imovinom Republike Srpske dok se pitanje ne riješi navodno dogovorom- prenosi Srna.

"Nije sporio ni on da je to imovina Republike Srpske i tako piše u zakonu o zabrani, kao što je donio zakon o zabrani i u Federaciji i u Brčko distriktu", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, riječ je o pravnoj otimačini koja se pokušava formalizovati kroz nelegalni sud u BiH.

Dodik je rekao da je u nekim ranijim periodima bilo pokušaja Srpske da se pitanje koje je neopravdano nametnuo Ešdaun riješi putem dogovora.

 On je naveo da je sa bivšim premijerom Federacije Nedžadom Brankovićem postigao dogovor kojim se vojna imovna stavlja na raspolaganje Oružanim snagama, a ostaje vlasništvo entiteta.

"Onda su stranci i ovi iz Sarajeva taj sporazum odbacili. On postoji, poznato je da postoji", istakao je Dodik.

 Predsjednik Srpske podsjetio da su o problemu imovine razgovarala i sedmorica političkih lidera i postigli dogovor.

 "Tražim da se on poštuje. Samo na tom tragu možemo se kretati dalje", poručio je Dodik.