Preporuka medijima: Bez rodnih stereotipa i seksističkih stavova i jezika u medijima u BiH
Foto: pixabay.com

RAZBIJANJE STEREOTIPA

Preporuka medijima: Bez rodnih stereotipa i seksističkih stavova i jezika u medijima u BiH

Piše: Maja Isović Dobrijević

Bez rodnih stereotipa i seksističkih stavova i jezika u medijima u BiH...

Imajući u vidu kontinuirano objavljivanje sadržaja u štampanim i elektronskim medijima u kojima su evidentni rodni stereotipi, mizogini i seksistički elementi, Agencija za ravnopravnost spolova BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u skladu sa Rezolucijom 1751 (2010) Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope „Suzbijanje seksističkih stereotipa u medijima“, donijela je Preporuku u vezi rodnih stereotipa i sekstičkih stavova i jezika u medijima u BiH.

U ovoj Preporuci ističe se da svaka javna osoba mora biti svjesna da snosi odgovornost za riječi izgovorene ili objavljene u javnom prostoru.

"Mediji su naročito izloženi očima i prosudbi javnosti i kao takvi, trebaju postavljati standarde i pomoći kreiranju takvog društvenog okruženja u kojem se vrijeđanje bilo koga po bilo kojoj osnovi treba osuditi a ne smije prihvatiti kao standard koji treba slijediti. Seksizam u medijskoj areni je učinkovito sredstvo za pridobijanje pažnje čitalačke publike jer se temelji na nečemu što je javnosti blisko, na što su naučeni kroz svakodnevni stereotipni prikaz žena i njihovih rodnih uloga u medijima i ostaloj društvenoj praksi. Umjesto da se uspoređuju po kvalifikacijama, iskustvu ili sposobnostima, o ženama – a naročito ženama u politici ili javnom životu – uglavnom se govori na osnovu njihovog izgleda, 'uticaja' njihovog bračnog druga ili slično", ističe se u ovoj Preporuci.

Dodaje se da je pol osobe najlakši poligon za etiketiranje, prozivanje i kritiziranje. Razlog leži u činjenici da su žene najčešće žrtve seksizma i rodnih stereotipa u svim područjima javnog djelovanja.
Za promjenu postojećeg stanja, ističu, biće neophodno da što više ljudi, pojedinačno ili grupno, osuđuje seksizam i spolne stereotipe, da ih ne perpetuira i tako osnažuje, već da traže promjene i stvarnu ravnopravnost spolova.

"Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH je utvrđena zabrana javnog prikazivanja i predstavljanja bilo koje osobe na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol. Ova zabrana je utemeljena u svim međunarodnim sporazumima u oblasti ljudskih prava, a posebno u UN Konvenciji o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena i Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i osnovnim slobodama koje čine sastavni dio pravnog sistema BiH", objašnjavaju.

Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava BiH i izbjeglice u skladu sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH i sa Rezolucijom 1751 (2010) Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope „Suzbijanje seksističkih stereotipa u medijima“ poziva medije da tekstove ne temelje na rodno uvjetovanim predrasudama i stereotipima na osnovu spola, bračnog i porodičnog statusa i spolne orijentacije te da ne koriste seksizam, odnosno vrijeđanje i omalovažavanje osoba na osnovu spola.

"Rodni stereotipi i predrasude su osnovni uzrok svih oblika diskriminacije na osnovu spola, uključujući i seksualno uznemiravanje, uznemiravanje na osnovu spola, nasilje na osnovu spola i nasilja u porodici i zločine počinjene iz mržnje. Mediji se pozivaju da prikazuju žene i muškarce, dječake i djevojčice bez rodnih stereotipa i predrasuda, uključujući i stereotipe i predrasude koje su vezane za ostale lične karakteristike kao što su boja kože, državljanstvo, etničko porijeklo, vjera, pripadnost nacionalnoj manjini, seksualna orijentacija, političko i drugo uvjerenje i slično", ističe se u ovoj Preporuci.

Posljedice korištenja rodnih stereotipa i predrasuda, seksizma i mizoginije u medijima su, pored ostalog, uređeni Kodeksom o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine i Kodeksom za štampu i online medije BIH Vijeća za štampu.

"Za korištenje rodnih stereotipa i predrasuda, seksizma i mizoginije u medijima moguće je pokretanje građanske, prekršajne i krivične odgovornosti u ovisnosti od posljedice koju ima. Ova odgovornost je utvrđena Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, Zakonom o zabrani diskriminacije te krivičnim zakonima u BiH", stoji u ovoj Preporuci.

Agencija za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva medije u Bosni i Hercegovini:

- da kroz razvoj svojih profesionalnih standarda ustanove mjere koje bi spriječile reprodukciju rodnih stereotipa i predrasuda u svom radu,

- da razvijaju svijest novinara i novinarki kroz njihovo profesionalno usavršavanje kako bi se uključila dimenzija rodne ravnopravnosti u novinarstvo i medije,

- da teže ka uravnoteženijem predstavljanju žena u medijima,

- da se uzdrže od reprodukcije rodnih stereotipa i predrasuda, seksizma, mizoginije i govora mržnje u svom radu,

- da se uzdrže od javnog prikazivanja i predstavljanja bilo koje osobe na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol

Apeluju na medije da budu njihov saveznik u društvenoj borbi protiv seksizma i rodnih stereotipa.

"Javni mediji se moraju jasno odrediti prema seksizmu i rodnim stereotipima, osuđivati ih, čak i kada dolazi iz njihovih vlastitih redova i od njihovih uposlenih", kažu na kraju ove Preporuke.

 

Komentari na tekst (0)
 

Napomena:
Svi komentari se prethodno moraju odobriti od strane administratora prije nego budu vidljivi na portalu. BUKA se ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u komentarima postavljenih na našim stranicama. Svi stavovi i mišljenja komentatora odražavaju stavove i mišljenja isključivo onih koji ih postavljaju. Redakcija BUKE je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.