<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Danas se proslavlja Dan Evrope

BiH

Pored obilježavanja Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, 9. maja proslavlja se i Dan Evrope.

09. maj 2017, 12:00

Francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman, uprkos prijetnji od Trećeg svjetskog rata, pozvao je, na današnji dan 1950. godine, Francusku, Njemačku i druge evropske zemlje da udruže svoje industrije uglja i čelika. 

Godinu dana kasnije, ugovorom koji su u Parizu potpisali predstavnici Francuske, Italije, Belgije, Zapadne Njemačke, Luksemburga i Holandije, rođena je Evropska zajednica. Tih šest zemalja, nekoliko godina kasnije, Sporazumom u Rimu oformili su Evropsku ekonomsku zajednicu, koja će kasnije prerasti u Evropsku uniju.

Ovaj prijedlog, poznat kao "Šumanova deklaracija", smatra se početkom stvaranja onoga što danas poznajemo pod imenom Evropska zajednica. Na samitu lidera EU u Milanu 1985. godine, odlučeno je da se 9. maj proslavlja kao Dan Evrope.

Danas Evropa ima jedinstvenu valutu, zastavu i himnu. Ovoj zajednici još uvijek nije uspjelo da se uspostavi kao identitetski okvir koji bi natkrilio nacionalni identitet, ali postoje teorije koje ističu da bi to u budućnosti bilo moguće.

Zagovornici takvih ideja smatraju se predstavnicima postnacionalnih teorija o naciji i nacionalizmu, a najznačajniji autor u okviru tih teorija je filozof Jirgen Habermas, koji ne krije svoj eurooptimizam.

Habermas je svjestan evropske stvarnost koja zajedništvo trenutno nalazi u ekonomskim interesima, ali „njena iduća uloga trebala bi, prema njemu, biti svjetskopovijesna.

Vodila bi pravedniju svjetsku politiku bez potrebe za jedinstvenom svjetskom vladom“ (Vjeran Katunarić, Sporna zajednica, 2003. str. 304-305). Dan Evrope takođe je prilika za održavanje proslava i aktivnosti koje približavaju Evropu njenim građanima i njene narode bliže jedne drugima.

Obilježavanje u BiH

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i EU info centar i ove godine obilježavaju Dan Evrope, 9. maj mnogobrojnim informativnim, kulturnim i muzičkim događajima širom Bosne i Hercegovine.

TOLERANCIJA

Proslava Dan Evrope u BiH započea je juče otvaranjem izložbe pod nazivom "Tolerancija", koju je otvorio šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark.
Izložbu 24 plakata najpoznatijih grafičkih dizajnera iz cijelog svijeta, a na izložbi je bio prisutan i Mirko Ilić, poznati ilustrator i strip autor bh. porijekla.

Najavljujući izložbu, Milton Glaser, jedan od autora plakata i najuticajniji grafički dizajner današnjice objasnio je ranije šta za njega znači tolerancija.

„Ključno je da ljudi prigrle toleranciju. Ona je jedini protuotrov takmičarskom duhu koji obilježava ljudski rod. U ovom istorijskom trenutku, ovoj se riječi nerado pridaje značaj. Ono što zapravo želimo da ona znači jeste prihvatanje i velikodušnost”, rekao je Glaser.

Mirko Ilić je u Sarajevu održao i multimedijalno predavanje pod nazivom 2Simboli mržnje", u kojem govori o ‘anti-toleranciji’ izraženoj kroz neofašističku ikonografiju u javnim prostorima širom regije.

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR

Svečani prijem i koncert Sarajevske filharmonije povodom Dana Evrope, 9. danas će upriličeni u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

U povodu 30 godina postojanja programa Erasmus+, programa razmjene Europske unije iz oblasti obrazovanja, studenti Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i sudionici Erasmus+ programa će zajedno sa Nj.E. Nikolom Minasijem, veleposlanikom Republike Italije u BiH 10. maja u novoj biblioteci ovog Fakulteta razgovarati o dostignućima i važnosti ovog programa.

Istog dana, u prostorijama EU info centra, Nj.E. veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark i Nj.E. Georgios Iliopoulos, veleposlanik Republike Grčke, otvorit će izložbu fotografija pod nazivom "Putovanje Europom" renomirane grčke fotografkinje Dionysie Alexiadi.

Na platou ispred BBI centra u Sarajevu 11. maja, koncert će održati grupa Zoster, na trgu Krajine u Banja Luci 12. maja posjetitelje će zabavljati grupa Elemental, dok će 16. maja u mostarskom OKC Abrašević nastupiti grupa Pips, chips & video clips.

U Muzičkom paviljonu Staklenac u Banjaluci, 12. maja posjetitelji će imati priliku prisustvovati književnom popodnevu s istaknutim bh. piscima, Tanjom Stupar-Trifunović i Farukom Šehićem, dobitnicima Evropske nagrade za književnost.

Na književnom popodnevu će sudjelovati veleposlanik Wigemark, dok će zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno prisustvovati događaju u Muzičkom centru Pavarotti u Mostaru, 16. maja, gdje će članovi Rok škole Mostar i dječjeg hora "Srebrenica Superar" prirediti muzičko popodne uz razgovor na temu uloge glazbe i izgradnje mostova među ljudima.

U saradnji s Kulturnim udruženjem Dante Alighieri, 18. maja u prostorijama EU info centra, biće otvorena izložba posvećena radu istaknutog bh. pisca Predraga Metvejevića.

U sklopu manifestacije "Dani evropskog filma", u periodu od 22. do 31. maja, u kinu Meeting Point, ljubitelji filma će svake večeri imati priliku uživati u projekcijama odabranih evropskih filmova.

Na temu "Medijsko izvještavanje o financijskoj pomoći Evropske unije BiH", u saradnji s Direkcijom za europske integracije, u prostorijama EU info centra 23. maja će se održati brifing za predstavnike medija.

Ovogodišnje obilježavanje Dana Euvrope upotpunila su veleposlanstva, kulturni centri država članica EU i Snage Evropske unije (EUFOR) brojnim događanjima, među kojima su okrugli stol na temu regionalne svradnje u oblasti umjetnosti u organizaciji Fondacije Luciano Benetton i uz podršku Veleposlanstva Republike Italije, koji će se 9. svibnja održati u sarajevskom BKC-u; predavanje francuskog diplomate Anisa Nacroura na temu "Šta se dešava sa Arapskim proljećem?", u organizaciji Francuskog instituta, koje će se 17. maja održati u EU info centru; te prvi austrijski bal u Sarajevu, koji će se održati 20. maja u Vijećnici, u organizaciji Veleposlanstva Republike Austrije, Grada Sarajeva i Grada Beča.