<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Dabogda bio penzioner u Republici Srpskoj

<p><strong>Da bi ukazali na nezavidan položaj u kojem se nalaze, penzioneri su zaprijetili i mogućim protestima, jer, čini se, samo najradikalnije prijetnje imaju uticaj na vladajuće u Srpskoj. Molbe da se promijeni položaj penzionera koji je siromašan i gladan nemaju uticaj, pa se penzioneri nadaju da će prijetnja protestima možda ponukati vlast da nešto uradi po ovom pitanju. </strong></p> <p> </p>

09. juli 2011, 12:00

Penzioneri u Republici Srpskoj primaju najmanje penzije u regionu i zahtijevaju da se ta situacija, koja dodiruje egzistencijalno, dno promijeni.

Da bi ukazali na nezavidan položaj u kojem se nalaze, penzioneri su zaprijetili i mogućim protestima, jer, čini se, samo najradikalnije prijetnje imaju uticaj na vladajuće u Srpskoj. Molbe da se promijeni položaj penzionera koji je siromašan i gladan nemaju uticaj, pa se penzioneri nadaju da će prijetnja protestima možda ponukati vlast da nešto uradi po ovom pitanju.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, istakao je da su svi upoznati sa situacijom u kojoj se penzioneri u Srpskoj.
“Svi smo se  složili i donijeli odluku da mora doći do povećanja primanja ili će Udruženje penzionera RS organizovati razne oblike građanske neposlušnosti i javnih protesta. Polovinom ovog mjeseca biće jasnije šta će se desiti, jer mi smo dali rok za izjašnjenje o naših zahtijevima do 1. avgusta. Penzioneri su na izmaku snaga i nemamo dovoljno sredstava da bi preživjeli”, rekao je za BUKU Rade Rakulj.

Napomenuo je da ne treba zanemariti činjenicu da trećina penzionera sa svojim primanjima svaki dan gladuje i zbog toga neće odustati od zahtjeva da se penzije u Srpskoj povećaju.

Svi mogu doprinijeti da se poboljša položaj penzionera u društvu u kojem živimo, jer je nehumano da stari ljudi koji više ne mogu raditi žive dodirujući dno egzistencijalnog minimuma.

“Različiti subjekti mogli bi se uključiti da bi se poboljšao položaj penzionera i da bi njihova mjesečna primanja bila veća. Opštinski, a posebno republički budžeti bi mogli više pomoći ovoj populaciji. Mi smatramo da bi se javna potrošnja mogla smanjiti, jer ukupna javna potrošnja koja troši više od 50 odsto prihoda republike je skupa i neefikasna. Ukoliko tu potrošnju svedemo na nivo koji je prisutan u drugim državama, biće novca i za penzionere”, istakao je Rakulj.

Početkom mjeseca penzioneri svakim danom očekuju isplatu penzija, koje su iz mjeseca u mjesec sve neizvjesnije. Svoja skromna primanja ranije su dobijali oko prvog u mjesecu, što im je omogućavalo plaćanje komunalija i režija na vrijeme, a za hranu su se morali dovijati. Trećina njih je ostajala praznog stomaka. Posljednjih mjeseci, zbog kolapsa Fonda PIO, penzije primaju sredinom mjeseca, sa nadom da se neće desiti ono najgore, da im poštar sa kovertom i ne pozvoni na vrata.

Potrošačka klima u Srpskoj je takva da ni radnici sa prosječnom platom ne mogu da podmire potrebe potrošačke korpe, a penzioneri od te korpe sa svojim prosječnim primanjima od 320 KM, koja su najniža u regionu, mogu da pokriju samo dno korpe.

“Razlog zašto mi imamo najniža primanja u regionu nije zato što radnici malo izdvajaju, nego zbog toga što poreznici malo daju za ove potrebe. Zbog toga tražimo povećanje obaveza iz budžeta RS da bi došlo do povećanja penzija”, jasno je rekao Rakulj.

Sa problemima u kojima se nalaze penzioneri Rade Rakulj je nedavno upoznao i poslanike u Parlamentu Srpske, gdje je istakao da je standard penzionerske populacije u RS od 2005. godine konstantno potiskivan na margine interesa društva. Penzioneri žive ispod svakog dostojanstva, a kao glavnog krivca za takvu situaciju Rakulj je optužio budžet RS.

Prosječna penzija u RS iznosi 39 odsto prosječne plate, što je daleko niže nego u ostalim zemljama bivše Jugoslavije.
Predsjednik Udruženja penzionera zatražio je od poslanika da nalože Vladi RS da odmah predstavi rebalans ovogodišnjeg budžeta, kojim bi bili "uvaženi opravdani i argumentovani zahtjevi za poboljšanje ugroženog standarda penzionera u RS".

Da je stanje u Fondu PIO RS katastrofalno potvrđuje deficit od oko 120 miliona maraka.

Koliko je teško stanje među penzionerskom populacijom nedavno je priznao i resorni ministar Petar Đokić.

“S ovakvim velikim decifitom RS se ne može dugo nositi i došlo je vrijeme da priznamo da imamo problem. Proteklih godina se govorilo o tome djelimično, nedovoljno, ali ja problem gledam u oči i nema drugog načina da ga riješimo, ako ga ne vidimo”, rekao je Đokić.

On je ovim najavio i donošenje novog zakona o PIO u RS-u, kako bi se Fond PIO RS-a spasio od potpunog kolapsa.
Đokić ipak kaže da RS mora biti garant rješavanja problema u tom fondu, kao što je, navodi, proteklih godina bila garant isplate penzija.

Moramo tražiti rješenje, naglašava Đokić, a podršku već ima od predsjednika Udruženja penzionera RS Rade Rakulja, koji vjeruje da će novi zakon o PIO unaprijediti sistem, ali i zahtjeva da se hitno pronađe način za povećanje penzija.

Međutim, Predsjednik RS Milorad Dodik, kada je čuo za moguće proteste penzionera i zahtjeve za povećanje penzija, poručio je da nema ništa od tog povećanja sve dok se ne usvoji novi zakon o Fondu PIO.

Postalo je očigledno da rješavanje problema u Srpskoj ostane na obećanjima koja vladajući daju, ali penzioneri su došli do granice kada ih ni jedno obećanje ne može nahraniti.