<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Sirijski tajkun najavio povlačenje iz biznisa

<p>Rođak sirijskog predsednika Bašara al-Asada, tajkun Rami Makluf, najavio je danas da će se povući iz biznisa i posvetiti humanitarnom radu, u skladu sa zahtevima demonstranta koji traže odlazak Asadovog režima i okončanje korupcije.<br />

17. juni 2011, 12:00

Makluf, koji je omražena ličnost među demonstrantima, vlasnik je najveće sirijske kompanije za mobilnu telefoniju "Sirijatel" i nekoliko velikih građevinskih i naftnih firmi. On je izgradio svoju poslovnu imperiju za vreme Asadove vladavine i zbog toga je često bio na meti kritika demonstranata.

"Maklufove kompanije će biti usmerene na otvaranje novih radnih mesta i izgradnju nacionalne privrede. On neće ulaziti ni u kakve nove projekte koji bi mu mogli doneti ličnu korist", objavila je državna televizija.

U međuvremenu, generalni sekretar UN Ban Ki-mun, koji se nalazi na turneji po Latinskoj Americi, poručio je sirijskom predsedniku da prestane sa ubijanjem ljudi, počne dijalog i preduzme hrabre mere pre nego što bude prekasno, prenele su agencije.

U Siriji je od izbijanja prodemokratskih protesta sredinom marta poginulo više od 1.200 ljudi, a uhapšeno oko 10.000.