<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Mirko Ivanković najbrži u plivanju za Časni krst u Banjaluci

Banja Luka

Veliki hrišćanski praznik – Bogojavljenje, u Banjoj Luci je danas obilježen tradicionalnom litijom i plivanjem za časni krst na rijeci Vrbas.

19. januar 2018, 12:00

Bogojavljenske svečanosti započele su svetom arhijerejskom liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja, koju je služio episkop banjalučki gospodin Jefrem. Nakon toga, ulicama Banje Luke, prošla je svečana litija u kojoj je učestvovao i gradonačelnik Igor Radojičić.

Po dolasku litije na Gradski most, održan je vjerski obred, a potom je Časni krst spušten u rijeku Vrbas. Do krsta je plivalo tridesetak mladića, a najbrži je bio Mirko Ivanković. On je nagrađen zlatnikom, koji su mu uručili episkop banjalučki gospodin Jefrem i gradonačelnik Radojičić.


- Poslužilo nas je i vrijeme i hiljade Banjalučana se priključilo obilježavanju Bogojavljenja i čini mi se da svake godine imamo sve više ljudi na ovim svečanostima. Tradicija traje unazad 100 godina, s tim da je prekidana u različitim vremenima, a Grad Banja Luka u posljednje vrijeme, zajedno sa Eparhijom banjalučkom, organizuje bogojavljenske svečanosti. Čestitam svim momcima koji su danas učestvovali u plivanju za Časni krst, a posebno pobjedniku Ivankoviću – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.