<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

Geomagnetska oluja danas pogađa Zemlju, mogući prekidi rada komunikacijskih sistema

solarna oluja

ZEMLJU će danas pogoditi prva geomagnetska oluja ove godine, koja bi mogla izazvati smetnje u električnoj mreži i radu satelita.

19. januar 2018, 12:00

 "Geomagnetska ili solarna oluja je veliki poremećaj u Zemljinoj magnetosferi, do kojeg dolazi u vrijeme vrlo efikasne razmjene energije iz solarnih vjetrova i prostora koji okružuje Zemlju", objavila je NOAA, američka Nacionalna agencija za istraživanje oceana i atmosfere.

Dok ove oluje stvaraju prekrasnu polarnu svjetlost, također mogu omesti rad sustava za navigaciju, satelita i ostalih komunikacijskih sredstava, te mogu stvoriti štetne geomagnetski inducirane struje (GIC) u električnoj mreži", navodi NOAA. Dodaju da snažne geomagnetske oluje mogu pilote na velikim visinama izložiti povećanim razinama radijacije.

.

Međutim, stručnjaci naglašavaju da nema velikog razloga za brigu zbog oluje koja bi danas trebala pogoditi Zemlju. Oluja je klasificirana kao G1, odnosno geomagnetska oluja najnižeg stupnja, što znači da bismo mogli doživjeti samo manje smetnje u komunikacijskim kanalima.

 Ne postoji način za predviđanje točnog trenutka kada će geomagnetska oluja pogoditi Zemlju, ali znanstvenici mogu predvidjeti kada će brzi solarni vjetrovi koji uzrokuju oluju udariti njeno magnetsko polje.