<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

10 stvari koje će promijeniti ono što ne valja u vašem životu, a nisu popularna psihologija

lista

Teško je promeniti svoje ponašanje. Na sreću, tu je nauka. Uz njenu pomoć ste na dobrom putu da kod sebe promenite sve što vam smeta. Bez glupih rečenica tipa "ne mogu da se menjam". Pitanje je da li imate motiv i želite li da vam bude bolje.

19. januar 2018, 12:00

 Lista koju ćete pročitati nije proizvod popularne psihologije. Ona je napravljena na osnovu literature i tekstovima koji su usledili posle opsežnih istraživanja.

1. Snaga volje je slaba.

Uticaji sredine su mnogo važniji od snage volje.

Emocije vode akciji. Informacije nam omogućavaju da znamo u kom pravcu da krenemo, ali emocije su te koje nas navode na akciju.

3. Internet uništava vašu sposobnost da se fokusirate.

Osim ako ne čitate ozbiljne i duge novinarske tekstove koji imaju istraživački karakter. Ukoliko Internet koristite kao većina, on smanjuje vašu koncentraciju i pažnju.

4. Facebook vas čini nesrećnim.

Izbrište nalog, osim ako ga ne koristite za posao.

5. Prerađena hrana je napravljena (ne namerno) tako da pogađa centre za nagradu u vašem mozgu i potencijalno izaziva zavisnost od nekih namirnica, što negativno utiče na vaše zdravlje. Jedite povrće, voće i sami kuvajte (kontrolišite šta stavljate u obroke).

6. Od vežbanje vam mozak postaje veći.

Od fizičke aktivnosti ćete razviti i bolju samokontrolu, smanjiti anksioznost i sklonost depresiji.

7. Od meditacije mozak vam postaje veći.

Slična stvar kao sa vežbanjem. Dovoljno vam je 20 minuta dnevno, a tehnike meditacije možete pronaći na Internetu.

8. Smanjite unos alkohola (najbolje bi bilo da ga izbacite u potpunosti).

9. Odmorite se od posla.

Previše posla ubija snagu volje i zbog toga možete postati depresivni i bolesni. Namenski odvojite vreme za sebe i pokušajte da se oporavite, opustite i odmorite.

10. Pojačajte neurotransmitere oksitocin, GABA i serotonin.

Svedite na minimum aktivnosti zbog kojih vam je dopamin bio na zavidnom nivou. Među njima su: šoping, kockanje, pornografija, opsesivno konzumiranje hrane. Aktivnosti koje stimulišu lučenje serotonina, oksitocina i GABA (Gama-aminobuterne kiseline) su: masaža, ljuljanje u mreži ležaljci, vreme provedeno sa ljudima koje volimo, meditacija, slušanje muzike, čitanje.

Izvor: Noizz.rs