<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=198245769678955&ev=PageView&noscript=1"/>

ŠTA ĆE NA OVO REĆI HRVATSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA: Evo zbog čega britanski Dom lordova spominje Dragana Čovića!?

Izvještaj

Komitet za međunarodne odnose britanskog Doma lordova nakon višemjesečne rasprave te višekratnog boravka u zemljama regiona Zapadnog Balkana objavio je izvještaj pod naslovom “Velika Britanija i budućnost Zapadnog Balkana” u kojem iznosi zaključke i viđenje stanja na Balkanu

10. januar 2018, 12:00

U ovom izvještaju jedini imenom pomenuti političar iz Bosne i Hercegovine je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović.

Doktor političkih nauka Slaven Kovačević je u razgovoru za N1 kazao da za to postoji dobar razlog.

"Ono što je Dom lordova napisao u svome izvještaju je jedna liječnička dijagnoza i oni kažu kako ta oboljenja liječiti. Vrlo dobro znaju zašto su samo apostrofirali Čovića, on se pojavljuje i u sigurnosnim izvještajima NATO-a kao osoba kojoj se ne može vjerovati", istakao je Kovačević i dodao da je sad pitanje "voljnog momenta" koliko će Velika Britanija uvažiti savjete Doma lordova.

"Lordovi su istakli druge igrače, Rusiju i Tursku. Postavlja se pitanje kako će se Britanija postaviti jer je, ponavljam, Britanija jedan od garanta Dejtonskog sporazuma. Očekujem da će međunarodna zajednica pročitati izvještaj i vidjeti šta su prijetnje u BiH. Mora se zaustaviti djelovanje Rusije i da se BiH konačno opredijeli ili ide ili ne ide u NATO, tako što će njeni građani, ne dio BiH, to reći", ocijenio je profesor.